Slovenački TAB sa Kinezima kreće u proizvodnju litijum-jonskih baterija

Slovenački TAB, proizvođač baterija za startovanje automobila i industrijskih baterija sa sedištem u Mežici, osnovao je zajedničko preduzeće TAB-Haidi sa kineskim partnerom radi pokretanja proizvodnje litijum-jonskih ćelija u Prevaljama, čiji se početak očekuje na proleće 2022. godine, prenosi slovenačka agencija STA.

Prema rečima izvršnog direktora TAB-a Bogomira Aupriha, ovo će biti prvi proizvodni pogon za litijum-jonske ćelije u Sloveniji, kao manji pogon, dok se oko 40 sličnih većih pogona već gradi širom Evrope.  

Auprih je već najavio mogućnost proširenja proizvodnje u Prevaljama ili u Makedoniji, gde TAB proizvodi olovno-acidne baterije, dodajući da su u opciji i Italija ili Španija.

“Uskačemo u ‘voz’ zelene tranzicije sa proizvodnjom litijum-jonskih ćelija, diverzifikujući naše poslovanje sa olova na ovu novu, modernu oblast”, rekao je Auprih novinarima.

Proizvodnja u Prevaljama biće upostavljena u novoizgrađenoj, ali nikada korišćenoj hali koju je kompanija kupila od slovenačke farmaceutske firme Lek. Kako se očekuje da kompanija Lek prestane da proizvodi antibiotike u Pevaljama u 2022. godini, Auprih je još najavio i da će do kraja marta sledeće godine, TAB zaposliti i 95 radnika iz ove slovenačke farmaceutske firme.

Tab-Haidi, gde TAB drži 74 odsto udela u zajedničkom preduzeću, je osnovan sa kineskom kompanijom Haidi Enerdži Tehnolodži, koja posluje od 2011. godine, i ima oko 800 zaposlenih u četiri proizvodna pogona. Kineski partner obezbediće tehnologiju, znanje i razvoj, dok će TAB finansirati proizvodne pogone i opremu, obezbediti obrtni kapital i uspostaviti poslovanje nove kompanije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde