‘Serbia Zijin Copper’ obustavlja proizvodnju na tri meseca

Kineska kompanija „Serbia Zijin Copper“ u aprilu počinje modernizaciju metalurških agergata tokom koje će, u okviru tromesečnog zastoja, biti završena rekonstrukcija fleš-peći, kotla i pratećih sistema za prečišćavanje dimnih gasova i rešen problem „hvatanja“ svih gasova iz konvertorske hale.

U Fabrici sumporne kiseline biće instaliran nov elektrostatički filter. U poboljšanje stanja metalurških agregata i sisteme očuvanja životne sredine u topionici za tri godine investirano 161,5 miliona dolara, navodi se u saopštenju kompanije.

Dodaje se da će Borska topionica od 20. aprila do kraja jula biti u zastoju zbog završetka projekta tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje metalurških postrojenja, odnosno povezivanja starog i novog sistema.

Nakon modernizacije metalurških agregata, ističe se, topionica u Boru funkcionisaće po najvišim ekološkim standardima.

Kompanija navodi da je obustavljanje proizvodnog procesa u Topionici i rafinaciji na tri meseca predviđeno godišnjim planom „Serbia Zijin Copper“, pa se uprkos tome u 2022. predviđa proizvodnja 85.000 tona katodnog bakra, 1.580 kilograma zlata i skoro 13 tona srebra.

„Serbia Zijin Copper“ je u prethodne tri godine u poboljšanje stanja metalurških agregata i sisteme očuvanja životne sredine u topionici investirala 161,5 miliona dolara, ističe se u saopštenju kompanije.

Dodaje se da je u TIR-u prošle godine završena izgradnja sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova i postrojenje je u avgustu pušteno u rad.

Pokazalo je dobre performanse, pa je ispuštanje gasova na glavnom dimnjaku dovedeno u zakonom definisane okvire, a kvalitet vazduha u Boru je znatno poboljšan, navodi se u saopštenju kompanije „Serbia Zijin Copper“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde