Šef Svetske banke: Dozvolite bankama da pozajmljuju više

„Biće potrebni meseci i meseci, a možda i dve godine da se inflacija zauzda“, rekao je Dejvid Malpas, šef Svetske banke na CBS-u u emisiji “Face the Nation”.

Prema njegovim rečima, SAD i druge ekonomije se suočavaju sa stopama inflacije koja nisu viđene decenijama.

Rekordna inflacija i nestašice ključnih roba kao što su nafta, đubrivo i pšenica znače da će „nekim zemljama biti veoma teško“ da izbegnu recesiju, rekao je Malpas.

„Veći deo sveta se ‘gasi’ zbog nedostatka đubriva. A onda će ta nestašica useva trajati više godina“, rekao je Malpas, upozoravajući da bi nedostatak hrane mogao dovesti do „nestabilnosti“ u siromašnijim zemljama.

Aktuelno povećanje kamatnih stopa u razvijenim ekonomijama, Svetska banka komentariše kao nešto što bi moglo da svetsku ekonomiju “povuče nadole”.

„Oporavak od stagflacije iz 1970-ih zahtevao je strmoglavo povećanje kamatnih stopa od strane glavnih centralnih banaka napredne ekonomije kako bi se ugušila inflacija, što je izazvalo globalnu recesiju“, napisala je Svetska banka u junskom izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima.

Malpas je predložio da se predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel manje fokusira na povećanje kamatnih stopa i počne da koristi regulatorne alate centralne banke da ukroti inflaciju.

„Dozvolite bankama da pozajmljuju više“, rekao je Malpas. „To bi moglo da ubrizga više novca u lanac snabdevanja, ublažavajući ograničenja ponude koja pokreću trenutnu inflaciju”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde