Šef Pfizer-a: Sledi procvat farmaceutske industrije

Izvršni direktor američke farmaceutske kompanije Pfizer, Albert Burla, veruje da će farmaceutska industrija doživeti procvat u sledećoj deceniji, na talasu produženja životne dobi i naučno-tehnoloških otkrića.

„U sledećih deset godina naša industrija će doživeti procvat, podstaknuta naukom i prirodnim kretanjem stanovništva. Kako se životni vek produžava, pojavljuju se nove bolesti, a našu industriju očekuje naučna renesansa zahvaljujući kombinaciji otkrića u biologiji i moći tehnologije. Koronavirus pandemija je ubrzala te transformacije”, rekao je Burla u intervjuu za italijansku La Repubblicu, prenosi tportal.

On smatra i kako je pandemija pokazala da su javno-privatna partnerstva zanimljiva, a naglasio je i potrebu ubrzanja regulatornih procedura za odobravanje lekova.

„Da evropska i američka agencija za lekove nisu bile tako brze, ne bismo imali ni lek ni cepivo. Ta agilnost mora postati norma i za lečenje raka“, rekao je Burla.

Kako stoji Pfizer?

Očekuje se da će Pfizer objaviti rekordan prihod od više od 80 milijardi dolara za 2021. zahvaljujući snažnoj prodaji vakcine protiv Covida-19 koju je razvio sa firmom BioNTech i njegovog oralnog leka za koronavirus, Paxlovid. Oba proizvoda se prodaju direktno vladama.

To je gotovo dvostruko veći Pfizer-ov ukupni prihod od onog u 2020. koji je iznosio 41,9 milijardi dolara.

U isto vreme, firma planira otpuštanja među svojim prodajnim snagama jer mnogi lekari prelaze na online sastanke i nisu u kancelariji kako bi razgovarali sa prodajnim predstavnicina farmaceutskih proizvoda.

Firma još nije rekla koliko će ljudi otpustiti, prenose agencije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde