Šef kompanije Coca-Cola: Kupci neće još dugo tek tako prihvatati povećanje cena

Jučerašnja vest da rast potrošačkih cena u SAD iznosi 7,5 posto na godišnjem nivou u januaru 2022, što je najviše u poslednjih 40 godina, nije samo uplašila potrošače već i kompanije.

Proizvođači robe široke potrošnje stalno povećavaju cene kako njihovi sopstveni proizvodni troškovi rastu, a za sada se čini da kupci prihvataju povećanje. Međutim, ako pitate generalnog direktora kompanije Coca-Cola to bi se moglo uskoro promeniti.

Do sada su preduzeća mogla udobno da podižu cene zbog posebnih okolnosti, kaže Džejms Kvinsi. „Kupci su bili u mogućnosti da priušte povećanja jer je vlada upumpala stimulativni novac u privredu tokom pandemije. I manje je verovatno da će potrošači trepnuti zbog povećanja cena pojedinačnih artikala kada troškovi rastu u celosti“, kaže on i dodaje da su te okolnosti, ipak, samo privremene.

A Pepsi?

„Na kraju se prelazi u drugu fazu gde se nalazi inflacija i smanjenje prihoda“, rekao je Kvinsi. „Lakše je odrediti cene u stimulativnom okruženju u kojem svi ostali rastu. Mnogo je teže kada je prihod stvarno ograničen.“ Razlog je, kako piše CNN, što Amerikanci mogu očekivati daleko manju pomoć države u ovoj godini.  

Međutim, Coca-Cola ne zazire od povećanja cena, ali ni njihov rival Pepsi. Kako kaže njihov finansijski direktor Hju Džonston u kompaniji su spremni na više scenarija kada su cene i troškovi proizvodnje u pitanju.  

Kako piše u jučerašnjem izveštaju, brojke o inflaciji znače da se američka ekonomija nalazi na raskrsnici, budući da se predviđa da će brzi tempo rasta iz 2021. usporiti ove godine kako budu nestajali efekti fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Veće podizanje FED-ove kamate, s ciljem zauzdavanja inflacije, moglo bi da učini problematičnim ekonomski rast, za koji se, uprkos svemu, očekuje da će ostati iznad višegodišnjeg proseka. Kako će to uticati na potrošače, videće se.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde