Sberbank u regionu: Stižu novi vlasnici

Kako je objavila Agencija za bankarstvo Federacije BiH, novi vlasnik Sberbank BH u Federaciji BiH je ASA Banka.

U isto vreme, kako je javila agencija Hina, Hrvatska poštanska banka (HPB) preuzela je Sberbank Hrvatska, dok je Nova Ljubljanska banka (NLB) najavila da će kupiti podružnicu te ruske banke u Sloveniji. HPB uverava javnost da je sav novac siguran i da klijenti opet mogu poslovati normalno.

ASA banka podružnice ima na teritoriji entiteta Federacija BiH.

“Zaključno s 1. martom 2022. godine finalizovan je model za trajno pitanje poslovanja Sberbanke BH sa Sberbank Europe AG na domaće društvo ASA Finance dd Sarajevo”, kazao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

Sberbank u BiH ima dve registrovane banke. Jedna je Sberbank BiH sa sedištem u Sarajevu i deluje na području entiteta Federacija BiH, a druga sa sedištem u Banjaluci, u entitetu Republika Srpska, nad kojom kako je ranije saošteno vlasništvo preuzima Vlada Republike Srpske.

Agencija za bankarstvo FBiH odredila je vreme za usklađivanje poslovanje u roku od 48 sati, počevši od 2. marta 2022. godine.

Dva dana ranije, Agencija za bankarstvo Federacije BiH je preuzela upravljanje nad Sberbank BiH. Tada je rečeno da je procenjeno da dalje čekanje može dovesti u rizik ovu banku u BiH, prenosi N1 BiH.

Sberbank i region

Da podsetimo, Evropska centralna banka (ECB) objavila je da su evropske filijale ruske banke Sberbank suočene sa bankrotom, nakon uvođenja sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Zbog toga se ova banka suočava sa problemima u Hrvatskoj i Sloveniji, ali ne i u ostalim zemljama regiona jer ostale banke nisu u nadležnoti ECB.

U Srbiji, AIK Banka je dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za sticanje vlasništva nad Sberbank Srbija. Taj proces je počeo još prošle godine. Kako je NBS saopštila ova banka posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Srbiji, visoko je likvidna i dobro kapitalizovana.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde