Saudijski fond uložio pola milijarde u ruske energetske grupe nakon invazije na Ukrajinu

Kingdom Holding iz Saudijske Arabije investirao je u ruske energetske grupe Gazprom (GZPFI), Rosneft i Lukoil između 22. februara i 22. marta, navodi se u objavi na njihovom Twitter nalogu, prenose mediji.

U vremenu kada su mnoge zapadne zemlje uvele sankcije ruskim energetskim kompanijama i njihovim rukovodiocima nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, saudijski fond je razmišljao drugačije.

Investicije Kingdom Holdinga spadaju u trogodišnji investicioni program kompanije od 12,8 milijardi rijala (3,4 milijarde dolara), dodala je kompanija.

Kingdom Holding je saopštio da je uložio 1,37 milijardi rijala (365 miliona dolara) u Gazprom i 196 miliona rijala (52 miliona dolara) u Rosneft 22. februara, a 410 miliona rijala (109 miliona dolara) u Lukoil od 22. februara do 22. marta.

Pored ovih, kako se vidi u objavi, najviše novca u 2022. uložili su još u investicioni fond M&G, kao i u britanskog osiguravača Phoenix Group (nešto više od 800 miliona dolara).

Prethodnih godina ulagali su u kompanije kao što su Uber i Rio Tinto.

Kingdom Holding je uglavnom u vlasništvu saudijskog princa Alvalida Bin Talala, ali je državni fond Saudijske Arabije, Javni investicioni fond (PIF), preuzeo 16,87% udela u kompaniji u maju.

Saudijska Arabija i Rusija predvode grupu OPEC+, savez formiran 2017. između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i srodnih proizvođača.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde