Saudijska Arabija ima plan za povećanje BDP-a za 13 mlrd dolara

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman najavio je plan za razvoj industrije igara i esporta u zemlji, koji ima za cilj otvaranje 39.000 radnih mesta i povećanje BDP-a za 13,3 milijarde dolara do 2030. godine.

Nova Nacionalna strategija za igre na sreću i esport uključiće poslovne inkubatore, nove obrazovne akademije i regulativu koja ima za cilj da stimuliše rast industrije, saopštila je u Saudijska novinska agencija (SPA).

Očekuje se da će od plana koristi imati saudijski gaming studiji, a postavljen je cilj da oni proizvedu više od 30 igara u Kraljevini do 2030. godine.

U fokusu će biti nekoliko različitih oblasti, uključujući razvoj tehnologije i hardvera, proizvodnju igara, esport takmičenje, infrastrukturu, propise, obrazovanje, sticanje talenata i finansiranje.

Uvođenje strategije prati veliki međunarodni esport turnir koji je održan u Rijadu tokom osam nedelja počevši od 14. jula.

Saudijska Arabija se nada da će postati jedna od tri najbolje zemlje sa najvećim brojem takmičara u esportu tako što će ohrabriti svoje građane da se bave profesionalnim igranjem igrica.

Prihod od globalne industrije igara dostići će 200 milijardi dolara 2022. godine. SAD trenutno najviše troše na video igrice, a očekuje se da će prihodi od igara ove godine dostići 50,5 milijardi dolara, a Kina je druga sa prihodima od 50,2 milijarde dolara.

Prema izveštaju portala za tržišnu analitiku Newzoo, prihodi od igara na Bliskom istoku i u Africi trenutno su niži nego u bilo kom drugom regionu, čineći samo četiri odsto svetske potrošnje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde