Saas – usluga koja će Indiji doneti bilion dolara i 500.000 novozaposlenih

Jedan od najpopularnijih oblika računarstva u oblaku je softver kao usluga (ili SaaS – Software as-a-Service), definisan kao model distribucije softvera u kojem provajder usluga ugošćava aplikacije za kupce i čini ih dostupnim ovim korisnicima putem interneta. Ovaj oblik usluga mogao bi u Indiji da do 2030.godine dostigne vrednost od čak billion dolara i kreira gotovo 500,000 novih radnih mesta.

Ovo pokazuje izveštaj konsultantskih kuća McKinsey & Co. i SaaSBoomi u kome se navodi da je u Indiji prisutno gotovo hiljadu SaaS kompanija od kojih je 10 vredno oko milijardu dolara.

Prema rečima izvršnog direktora kompanije Freshworks Giriša Matrubutama, ovo je prilika za IT sektor u ovoj zemlji koja se nije ukazala još od 90-tih godina prošlog veka. Freshworks je jedna od najpoznatijih indijskih SaaS kompanija i uskoro će izaći na berzu. Kompanija pravi softver koji pomaže kompanijama da uspostave bolju komunikaciju sa svojim potrošačima i jedna je od najstarijih “unicorn” kompanija. “Unicorn” kompanije su male i mlade softverske kompanije čija se vrednost procenjuje na više od jedne milijarde dolara. Freshworks je krajem 2019.godine procenjen na 3,5 milijardi dolara.

Druge indijske Saas kompanije usmerene su na niše za biznis. Tako na primer Zenoti, još jedna “unicorn” kompanija, radi sofvere za spa industriju i salone za lepotu. 

Prema izveštaju, prošle godine investitori su uložili 1,5 milijardi dolara u indijske Saas kompanije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde