Ryanair zaobilazi Beograd, ali se širi u regionu

Niskotarifna avio-kompanija Ryanair ne planira dolazak u Beograd, ali ono što planira je širenje u komšiluku.

„Nemamo nikakvih planova za Beograd“, rekao je Dejvid O’Brajan, CEO Lauda Aira i Malta Aira u intervjuu za zamaaero.com.

Međutim kada je ekspanzija u Hrvatskoj u pitanju, rekao je sledeće: „Dovoljno je samo reći da je 6 od 30 novih aviona Ryanair-a bazirano u Hrvatskoj. To je 20 rasta rasta naše flote“ prenosi b92.

„Siguran sam da će u Zagrebu biti i 4. i 5. avion u skoroj budućnosti, ali ne mogu vam reći kada tačno. Grad veličine Zagreba mora vrlo skoro imati i 6 aviona Ryanair-a sa bitno više linija. Svaki naš avion akumulira oko 320.000 putnika iz baze. Znači 6 aviona je oko 2 miliona putnika. Je li ta brojka dostižna u Zagrebu? Naravno da jeste“, odgovorio je O’Brajan.

Skoplje, Sarajevo i Ljubljana?

„Ljubljana je više nego dobro servisirana preko Zagreba i to je njen veliki problem. U ostalom i Trst je vrlo blizu Ljubljani. Tako da ona nema previše šanse. Oni jesu glavni grad i imali bi neke šanse, ali u tako bliskom okruženju Zagreba i Trsta nažalost te šanse su jako male“, kazao je O’Brajan.

„A tu vam je i problem Fraporta. Mi ne preuzimamo udeo u tržištu samo radi udela u tržištu. Mi želimo da popunjavamo svoje kapacitete. U Frankfurtu smo imali 9 aviona, planirali smo ih imati 20. Ali, Fraport je povećao cene umesto da ih je smanjio, za razliku od Zagreba. I mi smo se povukli iz Frankfurta. Bez puno emocija. Naš posao nije da uništavamo druge na tržištu nego da napunimo svoje avione. To više u Frankfurtu nismo mogli. Ili pogledajte situaciju sa Fraportom u Grčkoj gde je preuzeo gomilu aerodroma i potom podigao cene. Uz to, pogledajte konspiraciju na Mediteranu. Svi govore o produženju sezone, a onda ne radi nijedan hotel tokom zime“, kaže on.

Ryanair u gubitku

Ryanair saopštio je da ima gubitak od 96 miliona evra za poslednja tri meseca 2021. godine.

U uporednom kvartalu 2020. godine, ova kompanija je imala gubitak od 306 miliona evra, a u poslednja tri meseca pretpandemijske 2019. zabeležila je profit od 88 miliona evra.

Ryanair je u saopštenju ponovio da za celu finansijsku godinu, koja se završava 31. marta, predviđa gubitak između 250 miliona i 450 miliona evra.

Glavni izvršni direktor kompanije Majkl O’Liri rekao je da su poslovni izgledi i dalje izuzetno neizvesni, iako je poslednjih nedelja došlo do „veoma snažnog oporavka” rezervacija, jer je zabrinutost oko omikron soja kovida počela da bledi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde