Ruski milijarder prodaje Čelsi, novac od prodaje žrtvama rata u Ukrajini

Vest dana u britanskim, ali i svetskim medijima je da ruski milijarder Roman Abramovič odlučio da proda Čelsi.

Abramovič je, zbog invazije Rusije na Ukrajinu, pre nekoliko dana podneo ostavku nakon 19 godina, predavši upravu klubom poverenicima dobrotvorne fondacije Čelsija.

“Odlučio sam da prodam klub. Uvek sam donosio odluke u interesu Čelsija. Verujem da je ovo u najboljem interesu kluba, zaposlenih, navijača, partnera i sponzora”, poručio je u saopštenju Abramovič.

Istakao je da će ljudi iz njegovog tima oformiti i dobrotvornu fondaciju koja će novac donirati narodu Ukrajine, odnosno žrtvama rata u toj zemlji. Ruski milijarder, koji je poslednjih dana tema u sportskoj javnosti, negira da ima bliske finansijske veze s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ili Kremljem.

“Prodaja kluba neće biti brzopotezna, već će pratiti proces. Neću tražiti nikakav povraćaj ranijih pozajmica. Jer ovo za mene nikada nije bio posao zbog novca i ličnog interesa, već zbog čiste strasti prema klubu i igri. Dao sam instrukcije svom timu da ustanovi dobrotvornu fondaciju kroz koju će se vršiti sav promet do prodaje. To uključuje vitalne finansije prema onim najurgentnijim potrebama žrtava, kao i za dugotrajan proces oporavka”, rekao je Rus.

Cena – 3 milijarde funti

Abramovič je gazda Čelsija od 2003. godine.

“Ovo je bila teška odluka. Boli me što se rastajem od kluba na ovakav način. Ali svakako verujem da je ovo u najboljem interesu za Čelsi.“

Abramovič je engleski klub kupio 2003. godine za 140.000.000 funti. Najnoviji izveštaji revizora pokazuju da klub njemu lično duguje preko milijardu i po funti, odnosno da je proteklu godinu završio s deficitom od 145.600.000 funti. Sa njim na čelu Čelsi je pet puta bio prvak Engleske, uzeo je pet FA kupova, tri Liga kupa, dva Superkupa Engleske, po dve Lige šampiona i Lige Evrope, jedan Superkup Evrope i FIFA svetsko klupsko prvenstvo.

U medijima se pojavila informacija da je za klub zainteresovan švajcarski milijarder Hansjerg Vis. Daily Mail je objavio da Abramovič Čelsi procenjuje na tri milijarde funti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde