Rusija: Iz „crnog fonda“ za infrastrukturne projekte

Rusko ministarstvo finansija i centralna banka dogovorili su se da će iz fonda za “crne dane” do 2024. godine izdvojiti 1,6 biliona rubalja (21,81 milijardi dolara) za finansiranje infrastrukturnih projekata, rekao je ministar finansija Anton Siluanov.

Centralna banka upozorila je na opasnost inflacije bude li vlada preduboko posegnula u fond u koji se slivaju prihodi od nafte, a do početka septembra akumulirao je 190,5 milijardi dolara, prenosi Poslovni.hr.

Ulaganja iz fonda ne smela da premaše bilion rubalja u razdoblju od tri godine, poručili su iz centralne banke, ali vlada želi da poveća državnu potrošnju kako bi privreda nastavila da raste uprkos poskupljenju kredita zbog podizanja ključnih kamatnih stopa.

“Dogovorili smo se sa centralnom bankom da ćemo iz NWF-a kroz četiri godine, uključujući i ovu, izdvojiti 1,6 biliona rubalja za nove projekte. Većina novca biće upotrebljena u naredne tri godine”, rekao je Siluanov.

Dodao je i da se Rusija trenutno dovoljno zadužuje na domaćem tržištu i da, iako je zadržala pravo na korištenje tržišta evroobveznica, za sada nema za time potrebe.

 “Uvek gledamo odnos između uslova zaduživanja na domaćem i na inostranom tržištu pa ćemo, zavisno o toga kako se situacija bude razvijala, odlučiti trebamo li izaći na inostrana “, objasnio je ministar.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde