Rusi u Optima grupu „upumpali“ još 100 miliona evra

Ruska kompanija „Neftegazinkor“ upumpala je 100 miliona evra u „Optima grupu“, kompaniju koja upravlja sa privatizovanom naftnom industrijom Republike Srpske, piše portal Capital.ba.

Ovo je drugi put u nepune dve godine da Rusi upumpavaju novac u preduzeće, nakon što su u u julu 2019. godine prikazali povećanje kapitala od blizu pola milijarde KM.

Rusi ubacuju novac u preduzeće u kojem su oni jedini vlasnici, umesto da to rade kroz dokapitalizaciju akcionarskih rafinerija i lanca benzinskih pumpi, kao što to, na primer, radi Gazprom u Srbiji kroz ulaganja u NIS.

„Optima Grupa“ upravlja kompletnom naftnom industrijom u Srpskoj kroz „Rafineriju nafte Brod“ i „Rafineriju ulja Modriča“ a imaju i benzinske pumpe „Nestro petrol“.

Rafinerija u Brodu već dve i po godine nije proizvela niti jedan litar nafte zbog havarije iz 2018. godine.

Iako su decenijama gomilali gubitke za prvu polovinu 2020. godine su prijavili dobit od 38,5 miliona maraka. Ipak, njihov akumulirani gubitak zbog lošeg poslovanja iznosi preko 700 miliona KM.

Rafinerija ulja je prošlu godinu završila sa minusom od 4,2 miliona KM i akumuliranim gubitkom od preko 70 miliona maraka.

Ekonomista Zoran Pavlović za Capital.ba kaže kako je dokapitalizacija jedna od opcija kako bi preduzeće izbeglo stečaj i spasilo imovinu.

“Očigledno su vlasnici, ko god da su, morali da obezbede novac. Kada imate preduzeće koje pravi gubitke za vlasnika postoje dve opcije. Jedna je da se ide u stečaj, a druga da iz svog džepa izvadi novac ili ih negde pozajmi i sa njima izmiri obaveze”, kaže Pavlović.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde