Rusi u Crnoj Gori vlasnici 3,9 miliona kvadrata zemljišta

Državljani Rusije vlasnici su ili suvlasnici 18.906 nekretnina i 3,9 miliona kvadrata zemljišta u Crnoj Gori, saopšteno je listu Pobjeda iz Uprave za nekretnine.

Ukupna etažna površina nekretnina Rusa, koje uključuju stambene i poslovne prostore, iznosi 1.151.657 kvadrata, dok je broj zemljišnih parcela koje su kupili u Crnoj Gori 12.598.

Podaci koje je Uprava za nekretnine dostavila Pobjedi prve su zvanične informacije o broju nekretnina Rusa u Crnoj Gori koje se objavljuju u medijima. Prikupili su ih službenici te državne institucije na osnovu adresa prebivališta vlasnika upisanih u predatoj dokumentaciji.

Rusi, prema tim podacima, imaju nekretnine u 13 crnogorskih opština, a najviše u Budvi, Baru i Herceg Novom.  

Ukupna vrednost nekretnina koje Rusi imaju u Crnoj Gori nije poznata, ali ni koliko tačno imovine je povezano sa oligarsima bliskim režimu Vladimira Putina, te ruskim državnim funkcionerima.

„Rusi se plaše sankcija i ovih dana hoće da prebace nekretnine sa svog imena. Njima se trenutno ne isplati prodaja jer ne znaju gde će sa novcem. Ne žele da ga drže u domaćim bankama jer veruju da će im ga država lakše konfiskovati sa računa ukoliko dođe do sankcija,“ rekao je Pobjedi Tomislav Ranković iz budvanske agencije Kamin nekretnine.

U tekstu u Pobjedi navodi se da su među vlasnicima nekretnina i  Oleg Deripaska, koji važi za jednog od omiljenih Putinovih oligarha, glavni moskovski tužilac Denis Popov i Andrej Malevski.

Rusi su i dalje najveći kupci nekretnina u Crnoj Gori, ali je njihovo interesovanje poslednjih godina znatno opalo, na šta je uticalo zahlađivanje odnosa Crne Gore i Rusije, ocenjuje list.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde