Rudarski gigant za korupciju u Africi plaća kaznu od 275 miliona funti

Britanskoj podružnici rudarskog giganta Glencore naloženo je da plati više od 275 miliona funti za podmićivanje zvaničnika u afričkim zemljama da bi dobili pristup nafti.

Kompanija je platila 26 miliona dolara (23 miliona funti) preko agenata i zaposlenih, zvaničnicima kompanija za proizvodnju sirove nafte u Nigeriji, Kamerunu i Obali Slonovače između 2011. i 2016. godine.

Tužioci su rekli da su zaposleni i agenti Glencore Energy UK koristili privatne avione za prebacivanje gotovine za plaćanje mita.

Glencore Energy UK izjasnio se krivim za sedam krivičnih dela korupcije u junu.

Korporativna korupcija širokih razmera

Uz pet optužbi za podmićivanje, podružnica je priznala optužbe da nije sprečila agente da koriste mito za obezbeđenje ugovora o nafti u Ekvatorijalnoj Gvineji i Južnom Sudanu.

Sudija Frejzer je rekao da krivična dela za koja je Glencore priznao krivicu predstavljaju „korporativnu korupciju širokih razmera, trošenje veoma značajnih suma novca u mito“, prenosi BBC.

Glencore, osnovan 1974. godine, jedna je od najvećih multinacionalnih kompanija za trgovinu i rudarstvo na svetu.

Njegove podružnice posluju u više od 35 zemalja, ali londonska kancelarija kompanije se prvenstveno bavila naftom, a jedna od njenih odeljenja za sirovu naftu upravo je bila nadležna za Zapadnu Afriku.

Profit u najsiromašnijim zemljama

Liza Osofski, direktorka Kancelarije za ozbiljne prevare (Serious Fraud Office), rekla je da je ovaj slučaj prvi put od uvođenja Zakona o podmićivanju iz 2010. „da je preduzeće osuđeno za aktivno odobravanje podmićivanja, a ne samo za neuspeh da ga spreči”.

„Godinama i širom sveta, Glencore je težio za profitom na štetu nacionalnih vlada u nekim od najsiromašnijih zemalja na svetu. Nemilosrdna pohlepa i kriminal kompanije su s pravom razotkriveni“, dodala je ona.

U maju je kompanija pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara (900 miliona funti) u SAD zbog šeme podmićivanja zvaničnika u sedam zemalja tokom decenije.

To se odnosilo na operacije rudarskog giganta u Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongo i Venecueli.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde