Royal Dutch Shell će uskoro biti samo Shell

Naftna kompanije Royal Dutch Shell pod pritiskom deoničara rešila je da posle više od jednog veka preseli sedište iz Holandije i skrati svoj naziv.  

Kompanija će se ubuduće zvati samo Shell, brišući “Royal Dutch” kako se zove od 1907. jer će poresko sedište preseliti iz Amsterdama u London, gde je i službeno sedište kompanije. Kako prenosi Reuters, predlog uprave o jednostavnijoj deoničkoj strukturi znači da će biti stvoren veći “bazen” redovnih deonica koje kompanija može otkupiti i tako povećati povrat dobiti deoničarima, uz dividendu. Deonice će i dalje biti uvrštene na berzama u Amsterdamu, Londonu i Njujorku.

Ova odluka čeka 10.decembar kada će na skupštini o ovome odlučivati deoničari.

Ovaj predlog došao je nekoliko nedelja nakon što je američki hedge fond Third Point kojeg vodi aktivistički investitor Danijel Loeb objavio kupovinu većeg udela u Shellu vrednog 750 miliona dolara. Third Point traži da se Shell podeli u nekoliko kompanija koje bi privukle investitore koji zbog ekoloških razloga i zabrinutosti klimatskim promenama napuštaju ulaganja u slične kompanije. Ali, uprava je uzvratila kako poslovanja kojima se Shell bavi bolje funkcionišu zajedno nego odvojeno.

Ovim je izgubila i Holandija koja se, iako čuvena po prijateljskom odnosu prema preduzetništvu i niskom poreskom opterećenju, poslednjih godina suočava s rastućim nezadovoljstvom kompanija. Tako je prošle godine div robe široke potrošnje Unilever ukinuo dualnu strukturu sa sedištima u Holandiji i Velikoj Britaniji i potpuno preselio na Ostrvo.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde