Roche za 1,8 mlrd dolara kupuje GenMark Diagnostics

Kompanija Roche rešila je da kupi  američku firmu GenMark Diagnostics u ugovoru vrednom 1,8 milijardi dolara za koji je švajcarski proizvođač lekova rekao da koristi jedno od najbrže rastućih područja dijagnostike.

Roche sa sedištem u Bazelu dao je gotovinsku ponudu za GenMark za 24,05 dolara po deonici, premiju od 43% na cenu deonice GenMarka od 10. februara. Transakcija bi se trebala zatvoriti u drugom tromesečju, javljaju agencije.

GenMark sprovodi „sindromske panel testove“ kako bi istovremeno otkrio više patogena odgovornih za respiratorne bolesti poput upale pluća ili opasne sepse od infekcije krvi, područje u koje je Roche pokušao da uđe kako bi izazvao rivale poput francuskog bioMerieuxa.

Tržište takvih testova u 2019. godini iznosilo je 800 miliona dolara godišnje, rekao je šef dijagnostike Rochea Tomas Šineker, pozivajući se na podatke iz industrije, dodajući da bi trebalo rasti za 20% godišnje na dve milijarde dolara do 2024. godine. GenMark sada ima 7% tržišnog udela, procenio je Šineker, ali Roche to želi značajno poboljšati u iduće četiri godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde