Roboti šalju fakture klijentima

Svaki početak jedne godine gleda se kroz ružičaste novogodišnje kugle, ali nikad kao ovaj novi januar 2022. koji deluje svečanije od ostalih jer počinje nakon dve teške i krizne godine.

Kao i u svakom novogodišnjem broju „Sveta osiguranja” i ove godine pitali smo top menadžment u industriji osiguranja kako su poslovali u drugoj pandemijskoj godini i šta planiraju ubuduće.

Sagovornik nam je Dragan Filipović, predsednik Izvršnog odbora Generali Osiguranje Srbija.

Da li ste ispunili poslovne planove u drugoj pandemijskoj godini i šta su bili najveći izazovi i šta je obeležilo iz vašeg ugla ovu godinu?

Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima u 2021. godini. Ova godine je bila jednako teška kao i 2020. koju je obeležio početak pandemije virusa Covid-19. Ipak su uslovi poslovanja u ovoj godini bili donekle lakši jer smo mogli da obnovimo fizičke, direktne susrete sa našim klijentima, što je u našem poslu preduslov za uspešno poslovanje. Na krilima digitalizacije koju smo započeli pre nekoliko godina i značajno ubrzali prošle godine, ove godine klijentima smo omogućili samoprocenu šteta u pojedinim linijama osiguranja (domaćinstvo, kasko i autoodgovornost) kao i mogućnost ugovaranja i plaćanja polisa osiguranja na daljinu, putem telefona ili onlajn platformi (putno osiguranje, osiguranje domaćinstva, osiguranje kućnih ljubimaca). Još više u centar našeg poslovanja stavili smo brigu o klijentima što je rezultiralo izuzetno visokom ocenom zadovoljstva naših klijenata po pitanju kvaliteta usluga koje im pružamo, na šta smo posebno ponosni. Briga o zaposlenima, takođe je važan stub našeg poslovanja, a samim tim i uspeha. Tome smo posvetili posebnu pažnju, pre svega, u segmentu brige za zaštitu zdravlja i života naših zaposlenih, usled pandemije koja nas je sve opkolila. Rezultati poslovanja su odlični i mi već godinama unazad držimo čvrstu lidersku poziciju po pitanju profitabilnosti i nalazimo se na liderskim pozicijama u pogledu premije koju ostvarujemo u osiguranju života i zdravstvenom osiguranju. Pored toga, posebno smo ponosni što smo i u ovoj poslovno teškoj godini izdvojili još više sredstava za društveno odgovorno i održivo poslovanje. U skladu sa našom odlukom da podržimo porodice sa decom uzrasta do šest godina, odlučili smo da povećamo podršku koju u okviru The Human Safety Net inicijative pružamo programu „Podrška, ne perfekcija“ Fondacije Novak Đoković. Počektom godine započeli smo projekat „Proširi uticaj“ u koji smo investirali oko pola miliona evra. Želja nam je da otvaranjem 15 centara za roditelje osnažimo lokalne samouprave da samostalno sprovode projekat „Podrška, ne perfekcija“ i tako dopremo do većeg broja porodica kojima je potrebna pomoć. Takođe, sa Fondacijom Novak Đoković opremili smo tri senzorne sobe i sproveli niz drugih aktivnosti kojima želimo da podržimo roditelje da deci obezbede bolju budućnost.

Na čemu ste najviše radili tokom ove godine, da li ste uveli neke inovacije, šta vam je bilo u fokusu i na šta ćete akcenat staviti u 2022?

Radili smo dosta i unapredili naše procese unutar kompanije. Tako smo na primer interno razvili sedam robota koji obavljaju različite poslove. Na primer, robot za preuzimanje zapisnika MUP sa portala UOS je tokom godine preuzeo 2.950 predmeta. Robot za automatsko arhiviranje mejlova u motor štetama je sam arhivirao 57.000 mejlova. Robot za fakturisanje kasko premije poslao je 29.700 faktura našim klijentima. Robot u naknadama zdravstvenog osiguranja obradio je 61.000 zahteva za naknadu iz zdravstvenog osiguranja. Svi ovi primeri robota su u funkciji klijenta jer njima ubrzavamo naše procese i povećavamo nivo zadovoljstva naših klijenata. U saradnji sa BioSense institutom, drugu godinu za redom smo primenili satelitsko praćenje i evidentiranje kretanja gradonosnih oblaka. Time smo omogućili trenutnu identifikaciju lokacija na kojima je grad naneo štetu usevima i plodovima osiguranika, što nam je obezbedilo pravovremeni izlazak na teren i u situacijama vremenskih nepogoda velikih razmera.

Uspešno smo organizovali rad na daljinu naših zaposlenih i to će nam biti standard u budućnosti, da određeni broj zaposlenih uvek ima mogućnost da radi od kuće, u zavisnosti od vrste poslova. Otvorili smo novi moderan, inovativan prostor za naše klijente u našoj centrali u Beogradu kao i poseban prostor za naše zaposlene gde mogu osim sastanaka i dnevnih radnih obaveza i da se odmore, zabave, spreme hranu i organizuju druženja. Nedavno smo dobili potpuni Family Friendly sertifikat koji potvrđuje našu posvećenost zadovoljstvu zaposlenih. U poslednje tri godine uveli smo 15 pogodnosti za naše ljude koje oni rado koriste. Na taj način smo pokazali da brinemo o našim ljudima, njihovim porodicama i da im na različite načine omogućavamo da usklade obaveze na poslu sa privatnim i porodičnim obavezama. U 2022. stavićemo akcenat na razvoj novih proizvoda za koje smatramo da će biti od koristi našim klijentima, nastavićemo digitalni pristup u prijemu, obradi i isplati šteta kao i na prodaji novih vrsta osiguranja putem digitalnih kanala prodaje. Sledeća, 2022. godina je prva u trogodišnjem ciklusu naše nove Grupne strategije i u skladu sa tim ćemo cele godine raditi na ispunjenju strateških ciljeva od kojih je najvažniji da postanemo doživotni partner našim klijentima.

Kakvu 2022. očekujete i kakve ste poslovne planove zacrtali?

Očekujem konačno relaksiraniju godinu, bar kada je u pitanju virus Covid-19, jer postojanje vakcine umnogome rešava pitanje zaražavanja sa teškim zdravstvenim posledicama. Verujem da će se lakše putovati, međusobno viđati i čini mi se da ćemo se počev od sledeće godine naučiti živeti sa ovim virusom. Uvek naravno postoji opasnost od novih sojeva virusa, ali se nadam da neće biti ovoliko opasni koliko je bio virus Covid-19. Sve ove pretpostavke dovode do toga da očekujem uspešnu poslovnu 2022. godinu za Generali Osiguranje Srbija, a takav smo plan postavili i očekuje nas u godini pred nama.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde