Rio Tinto: Želimo da ponovo pregovaramo sa Srbijom o projektu Jadar

Samo mesec dana nakon izbora u Srbiji dešava se ono o čemu smo već pisali, jer ponovo na dnevni red dolazi rudnik litijuma u Srbiji.

Kako prenosi agencija Reuters Sajmon Tompson, nekadašnji izvršni direktor kompanije, rekao je vlasnicima deonica na redovnom godišnjem okupljanju, da Rio Tinto želi da ponovo otvori pregovore sa Vladom Srbije oko projekta Jadar vrednog 2.4 milijarde dolara, koji uključuje iskopavanje litijuma na teritoriji Srbije.

Vlada Srbije je opozvala licence izdate za ovaj projekat u januaru nakon velikih protesta koji su izbili zbog zabrinutosti građana zbog uticaj iskopavanja na okolinu, navodi agencija.

Prvi javni komentar posle izbora u Srbiji

“Mi se zaista nadamo da ćemo biti u mogućnosti da razgovaramo o svim mogućim opcijama sa srpskom Vladom sada kada su završeni izbori”, rekao je Tompson. Agencija navodi da je ovo prvi javni komentar Rio Tinta posle izbora.

Projekat Jadar, koji bi mogao da obezbedi 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom, bio je “veoma važan za Srbiju” s obzirom na to da bi mogao da značajno poveća izvoz i otvori mnogo prilika za poslovni razvoj kojim bi mogla da se podrži zelena tehnologija, rekao je Tompson.

“Savršen projekat”

Reuters prenosi i izjavu izvršnog direktora Jakoba Stausholma koji kaže da kompanija nije odustala od projekta Jadar.

“Da budem iskren, to je savršen projekat. Mi svakako razumemo zabrinutost stanovništva lokalne zajednice, ali verujemo da je to posledica dezinformacija koje su nastale zbog toga što je potrebna potvrda vlasti za početak našeg projekta”, rekao je Stausholm ističući besprekornost projekta kada je u pitanju uticaj na životnu sredinu.

Da podsetimo, britanski Guardian je pisao o ‘potencijalnoj izbornoj pretnji’ koju predstavlja nepopularni rudnik. Tom tekstu dodat je i deo zapisnika sa sastanka između Evropske komisije i rukovodilaca Rio Tinta, gde je istaknuto da su zvaničnici EU obavešteni da će „razvoj rudnika početi – od [drugog kvartala] 2022 – posle izbora u Srbiji (mart 2022)“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde