Rio Tinto glavni akter najvećeg poreskog poravnanja u istoriji Australije

Kompanija Rio Tinto pristala je da plati australijskoj poreskoj upravi (ATO) dodatnih 613 miliona dolara za rešavanje sporova oko svojih finansijskih aranžmana i marketinških centara u Singapuru, kao deo onoga što ATO tvrdi da je jedno od najvećih poreskih poravnanja u istoriji Australije.

Globalni rudarski gigant ranije je platio 378 miliona dolara zbog istog spora, čime je ukupan poreski prihod dostigao skoro milijardu dolara, prenosi Guardian. ATO je tražio 1,2 milijarde.

Rebeka Sent, zamenica komesara za ATO, rekla je da je nagodba „veoma dobar ishod za australijski poreski sistem“.

„To znači da će dodatni profit od prodaje robe u vlasništvu Rio Tinta biti oporezovan u Australiji i u godinama koje dolaze“, rekla je ona.

„Rešavanje ovih pitanja znači da obični Australijanci mogu imati poverenja da su čak i najveće kompanije odgovorne za plaćanje svog poreza.”

Počevši od 2017. godine, ATO je slao Rio Tintu niz velikih poreskih računa na adresu marketinškog centra kompanije u Singapuru, koji prodaje gvožđe i aluminijum u ime grupe.

Slična čvorišta koriste BHP i druge rudarske kompanije, ali njihova upotreba je postala kontroverzna u Australiji sredinom 2010-ih usred opšteg obračuna ATO-a za multinacionalne korporacije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde