Rio Tinto: Eksploatacija jadarita u Srbiji trajaće 50-tak godina

Kompanija Rio Sava Exploration, deo korporacije Rio Tinto, najavila je danas da bi izgradnja podzemnog rudnika za eksploataciju jadarita, iz koga se dobija litijum za proizvođu baterija za električne automobile, trebalo da počne naredne godine i da traje do 2026.

Kako je rečeno na predstavljanju projekta, planiran rad rudnika će biti 50-tak godina.

Predstavnici kompanije rekli su i da je do sada u projekat Jadar uloženo 250 miliona dolara, da je za ovu godinu opredeljeno još 200 miliona dolara,a u naredne četiri godine 1,5 milijardi dolara.

Trenutno se radi na izradi tehničke dokumentacije, kupovini zemljišta, izradi Studije o proceni uticaja na zaštitu životne sredine i dobijanju dozvola za gradnju, rečeno je na predstavljanju projekta.

Nalazište je procenjeno kao jedno od najvećih ležišta litijuma u svetu i predstavlja do 10 odsto ukupnih svetskih ležišta litijuma.

„Nigde u svetu ne postoji ova vrsta stenskog materijala, nazvanog jadarit, po reci Jadar, iz koje se izdvaja litijum“, kazala je generalna direktorka Rio Sava Exploration Vesna Prodanović, navodeći da se zato proces prerade jadra, koji će se primenjivati u Loznici, ne može porediti sa procesima koji se koriste u Južnoj Americi i Australiji.

Istakla je da će Rio Tinto obezbediti održivu investiciju koja će poštovati najstrože kriterijume zaštite životne sredine, koja pored ostalog podrazumeva zaštitu voda, zaštitu od prašine i buke, ali i rekultivaciju deponija koje ostaju posle proizvodnje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde