Rimac i Porsche prikupljaju 150 miliona evra da preuzmu Bugatti

Porsche će učestvovati u prikupljanju 130-150 miliona evra svežeg kapitala Rimac Automobila koji će hrvatskoj kompaniji poslužiti za preuzimanje Bugattija, izjavio je Mate Rimac za Automobilwoche, prenosi Seebiz.

Prikupljanje sredstava trebalo bi biti dovršeno za dva do tri meseca, a sledeći krug planiran je krajem godine, rekao je Rimac za spomenuti časopis.

Porsche je vlasnik 15,5% udela u Rimac Automobilima i mogao bi povećati svoj udeo na nešto manje od 50% u ugovoru koji bi takođe uključivao prenos Volkswagenove marke super automobila Bugatti na Rimac, piše Automobilwoche.

Međutim, Rimac Automobili demantovali su ove navode u vezi udela Porschea.

„Porscheov će se udeo u Rimac Automobilima povećati, ali ni blizu 50 odsto kako su to izvestili neki mediji.

„Porsche je deoničar Rimca od 2018. godine s trenutno 15,5 odsto vlasništva, akumuliranog tokom nekoliko krugova ulaganja. Istina je da razgovaramo o daljnjem proširenju ove saradnje koja će dovesti do povećanja Porscheova udela u Rimac Automobilima, ali neki su mediji pogrešno izvestili da će Porsche preuzeti 50 odsto ili gotovo 50 odsto kompanije“, navodi se u njihovom odgovoru za hrvatsku agenciju Hina, vezanom uz navedenu kalkulaciju objavljenu u stranom mediju.

Izvršni direktor Porschea Oliver Blume rekao je ranije ovog meseca da su u toku intenzivne rasprave o budućnosti Bugattija i da bi Rimac mogao igrati pozitivnu ulogu jer su marke u dobrom tehnološkom stanju, dodajući da se odluka očekuje u prvoj polovini 2021. godine.

Rimac je razvio električnu platformu superautomobila koju isporučuje drugim proizvođačima automobila, uključujući automobile Pininfarina.

“Superautomobili imaju ograničeno tržište, tržište komponenata je puno veće. Zbog toga planiramo proširiti našu kompaniju ”, rekao je Rimac za Automobilwoche.

To uključuje planove za više nego udvostručenje radne snage Rimac Automobila do početka 2023. na 2.500 s trenutnih 1.000, rekao je Rimac.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde