RGZ: Gradi se za trećinu više nego u februaru prošle godine

U februaru ove godine izdato je 1.995 građevinskih dozvola, što je gotovo za trećinu, tačnije 31,6 odsto više u odnosu na isti period 2021. Od ukupnog broja dozvola izdatih u februaru, 78,5 odsto se odnosi na zgrade, a 21,5 odsto na ostale građevine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U saopštenju se navodi da je najviše dozvola izdato za zgrade namenjene stanovanju, 72,8 odsto, dok je 27,2 odsto za druge namene. Kod ostalih građevina najveći deo odnosi se na cevovode, komunikacione i električne vodove 64,3 odsto.

Sudeći prema dozvolama, u Srbiji je u februaru započeta gradnja 3.434 stana, s prosečnom površinom od 68,9 kvadratnih metara. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 8,4 odsto se odnosi na kuće, odnosno zgrade sa jednim stanom, a njihova prosečna površina iznosi 144,2 kvadrata. Čak 90,4 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 60,6 kvadrata.

Kako se navodi u saopštenju RZS, predviđena vrednost radova novogradnje u februaru 2022. iznosi 73,1 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 35,3 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Raška oblast (17,4 proenta), Mačvanska oblast (9,5 odsto), Sremska oblast (7,8 odsto) i Južnobačka oblast (6,8 procenata), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 do 3,6 odsto.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde