Republika Srpska: Penzioni fond ulagao u deonice Facebooka i profitirao

Penzijski rezervni fond Republike Srpske (PREF) ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona KM, od čega će Zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje ovog entiteta isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM.

Međutim, jedna od najvažnijih aktivnosti u prošloj godini bio je izlazak na strana tržišta na kojima su, između ostalog, kupili deonice Facebooka, Raiffeisen Bank International, Barkshire Hathawaya, Vienna Insurance Groupa, Allianze SE, piše portal Capital.ba.

Ukupni prihodi PREF-a lani su iznosili 11,7 miliona KM, a Fondu PIO će, kako kažu u upravi Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske biti isplaćena dividenda u maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu.

„Кao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2020. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničkih vrednosnih papira i depozita. Trenutno je oko 40 odsto portfelja PREF-a u dužničkim finansijskim instrumentima, depozitima i gotovini što pruža uverenje da ćemo i budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske“, kažu u Upravi društva.

Jedna od aktivnosti, na koju možemo biti ponosni predstavljaju operacije na međunarodnom tržištu, dodaju.

„Prošle godine smo oprezno iskoračili na strane berze i u skladu sa načelima sigurnosti, likvidnosti, diverzifikacije i profitabilnosti osigurali dodatni izvor prihoda iz inostranstva. Na taj način smo imovinu pod upravljanjem učinili likvidnijom, profitabilnijom i sigurnijom. Ostvarili smo povrate na uloženu imovinu od oko 15 odsto i dobili prve dividende”, naveli su iz uprave Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde