Rekordna kazna za firmu koja je gradila most na Adi

Austrijska savezna kancelarija za zaštitu tržišne konkurencije (BWB) izrekla je najveću kaznu u istoriji tog tela jednoj od najvećih austrijskih građevinskih grupacija, Porr. 

Kazna je izrečena zbog kartelskog ugovaranja cena a iznosi 62,35 miliona evra, prenosi Tportal. Porr je kompanija koja je na ovim prostorima poznata po gradnji mosta na Adi.

Porr AG priznao je učestvovanje u kartelu pa se grupa obavezala da plati kaznu zbog sporazuma u građevinskoj industriji, objavila su tela za zaštitu tržišne konkurencije, a prenosi agencija APA.

U proleće 2017, nakon detaljne istrage, inspektori BWB-a sproveli su pretres kuća u sklopu istraga o mogućim nezakonitim sporazumima o cenama u građevinskoj industriji, izveštava austrijska državna televizija. Prva obaveštenja o prigovorima firmama iz grupacije Porr poslate su u jesen 2019. godine.

„Istrage su u toku protiv brojnih drugih uključenih kompanija i očekuju se nove kazne“, kažu iz nadležnog tela.

Predsednik uprave Porra Karl-Hajnc Štraus potvrdio je još ranije da je istraga u toku i da grupacija sarađuje s istražnim telima. „Najoštrije osuđujem kartelske sporazume. Nikome od nas to ne treba. Kompanija je dobro pozicionirana i žao mi je što je došlo do ovoga“, rekao je Štraus za građevinski portal AGBau.

Grupacija Porr imala je u 2020. 5,2 milijarde evra prometa, a EBITDA je bila za 51 milion evra (gotovo sedam posto) manja nego godinu pre zbog pandemijskih ograničenja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde