Razmišljate o promeni posla ili drugoj životnoj promeni? Probajte sa ovih 7 pitanja

Ako vam je dobro tu gde jeste i nemate nameru da menjate posao, da pokrećete svoj, da se selite ili možda proširite porodicu, onda ovakav tekst nije za vas.

Ali, ako razmišljate o promeni posla ili bilo kakvoj većoj promeni u životu, neće vam škoditi malo vođstva ili sugestije nekog iskusnijeg.

Vitni Džonson je više puta nagrađivana kao predavač, pisac i konsultant, lider. Harvard Business School je često poziva da drži predavanja, pa su nedavno i izdali njenu knjigu u kojoj se profesorka bavi razvijanjem ličnih potencijala i potencijala firme. Specijalnost Vitni Džonson jeste lični napredak, upoznavanje sa limitima i kako postići najbolju verziju sebe.

Dakle, ako biste promenu, ako procenjujete da je vreme za novo okruženje, nove obaveze, nove poslove i ljude, Vitni Džonson će vam sigurno pomoći. Pitanja koja bi vam postavila pred ovakve velike promene u životu, dragocena su i odgovori će vam reći da li je zaista vreme za promenu i da li je promena o kojoj mislite prava.

Formulisala je 7 pitanja:

Da li je dostižno?

Može li se lako testirati? (Počnite od sitnih koraka. Dokazano je da kada čovek kreće u nešto novo, kreće ’na veliko’ što ume da obeshrabri. Zato, testirajte ovu promenu malim postepenim koracima koji će vas čekati u toku same realizacije. Tako ćete ohrabriti sebe i neće vas uplašiti ’velika slika promene’ zbog koje se odlaže svaka akcija).

Da li je poznato ili je novina? (Tačnije, da li vam je poznato bar 85% postupaka i načina kako ćete realizovati promenu? Onih nepoznatih 5-15% su tu da vas stimulišu na rast i promenu).

Da li je promena u skladu sa vama, vašim identitetom? (Sugestija: uvek je korisno pomeriti malo granice i kad je identitet u pitanju. Tako se dešava rast).

Da li ćete platiti previsoku cenu?

Da li je promena u skladu sa mojim vrednostima? („Ako odgovor na ovo pitanje ignorišete, na vašu je štetu“, napisala je Džonson.)

Da li promena prati moju svrhu, moje ’zašto’? (Iza svega što radite krije se vaš pokretač, vaša svrha. Ako i dalje niste sigurni šta je to, probajte sledeći test:

Pitajte prijatelje koji vas dobro poznaju zašto vole vaše društvo i šta dobijaju od druženja sa vama. Njihovi odgovori će vam otkriti vaše ’zašto’)

Promena i kočnice

Svakom putovanju treba kapetan“, piše Džonsonova. Tako da, ako se odlučujete na promene, podrazumevaju se i odluke, ali pre svega vaše duboko uverenje da ste spremni da radite na promeni. Strah je parališući element i na njega morate da računate. Ali, nebrojeno je mnogo mogućnosti koje su ostvarive, nebrojeno je mnogo promena koje možete da izvedete i isto je toliko planiranja i istraživanja da li se upustiti u nešto veće, novo u životu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde