Raj za milionere: Tržište nekretnina u Dubaiju od dna do vrha

Tržište nekretnina u Dubaiju ove godine beleži najveći skok cena na svetu. Kako piše Bloomberg, a prenosi Poslovni dnevnik kada je indijski milijarder Mukeš Ambani u martu kupio 80 miliona dolara vredan stan za svog najmlađeg sina, to je tada bila najveća transakcija na tamošnjem nekretninskom tržištu ikada.

Rekord je srušen već za malo više od tri meseca kada je anonimni kupac platio je 82,4 miliona dolara za vilu sa osam soba, ali tamo kažu i da će taj rekord uskoro biti srušen.

Kupaca sa gotovinom ne manjka: od Rusa koji u Dubaiju traže zaklon za svoj kapital od zapadnih sankcija zbog napada na Ukrajinu, preko vlasnika uspešnih tehnoloških startapa do investitora iz susednih zalivskih država prepunih novca zarađenog na skupoj nafti. Stoga i ne čudi što se 70 posto nekretninskih transakcija obavlja u gotovini.

Od dna do vrha

Prema podacima britanske konsultantske kuće specijalizovane za nekretnine Knight Frank, u poslednjih godinu dana cene nekretnina u Dubaiju skočile su više od 70 odsto, što je najviše među državama za koje Knight Frank prikuplja podatke. Za svega desetak godina tržište nekretnina u Dubaiju prošlo je put od dna do vrha. Podsetimo, izbijanjem svetske ekonomske krize 2008./2009. godine tamošnje nekretninsko tržište se urušilo, a cene nekretnina su se prepolovile. Danas pak Dubai predvodi najveću svetsku ekspanziju cena luksuznih nekretnina.

Razlog ove eksplozije je u tome što deo nekretninskih developera i dalje bankama duguje milijarde dolara, a ključni međunarodni finansijski regulatori stavili su Ujedinjene Arapske Emirate (čiji su Dubai deo) na sivu listu, delom zbog mogućnosti da se na nekretninsko tržište sliva i ilegalno stečeni novac. Vlada Dubaija tvrdi kako je poslednjih godina učinila značajan napredak u praćenju kapitala koji dolazi u taj emirat, kao i da je implementirala mere koje bi trebale sprečiti veliku volatilnost u cenama kojima je tržište svedočilo prethodnih godina.

Biznis, ali fer

UAE će ove godine privući najveći deo bogataša u svetu, pokazuju podaci konsultantske kuće Henley & Partners. Naime, ove će se godine broj bogataša u UAE povećati za 4000 milionera. Vlada Dubaija strancima nudi 10-godišnju vizu i uvela je reforme kojima je tamošnje društvo postalo nešto liberalnije nego ranijih godina. Među novim stanovnicima bogatog emirata su izraelski ulagači, kripto milioneri i vlasnici hedge fondova. Tu su i bankari koji beže od COVID restrikcija u Aziji te oni koji su preselili iz londonskog Cityja.

Privlačenju bogatih kupaca doprinose i niski porezi. Tako kupci koji se odluče za kupovinu kuće ili stana u Dubaiju plaćaju samo 4 odsto poreza dok u Velikoj Britaniji, na primer, poresko opterećenje iznosi 15 odsto.

Zanimljiv je podatak da finansijski analitčari ne smatraju da se u Dubaiju napumpava nekretninski balon, uprkos ovakvom skoku cena. Tako UBS-ov globalni indeks nekretninskih balona ocenjuje da su cene u Dubaiju – fer vrednovane.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde