Hongkong ulaže skoro 4 mlrd dolara da privuče talente

Lider Hongkonga Džon Li najavio je da će ova administrativna oblast Kine uložiti skoro četiri milijarde dolara za privlačenje talenata i investicija u azijski finansijski centar.

Hongkong je od početka pandemije izgubio hiljade stanovnika.

Li,koji je dužnost izvršnog direktora Hongkonga preuzeo u julu, rekao je da će vlada izdvojiti 30 milijardi hongkonških dolara (3,8 milijardi dolara) da privuče preduzeća u grad i pokrenuti takozvanu ‘šemu propusnica’ za najbolje talente kako bi „ih namamila da svoje karijere grade u Hongkongu.”

„U protekle dve godine, lokalna radna snaga se smanjila za oko 140.000. Osim što će aktivno negovati i zadržavati lokalne talente, vlada će proaktivno tragati za talentima u svetu“, navodi se u zvaničnom transkriptu njegovog govora.

Uslovi za rad u Hongkongu

Kako je naveo, ljudi koji zarađuju godišnju platu od oko 318.000 dolara ili više i diplomiraju na 100 najboljih svetskih univerziteta, a koji imaju i tri godine radnog iskustva u poslednjih pet godina, imaće pravo na dvogodišnju propusnicu za “istraživanje mogućnosti” u ovom gradu.

Stranci koji uđu u Hongkong u okviru šema za privlačenje talenata, kupe stan i postanu stalni stanovnici, moći će da podnesu zahtev za povraćaj takse za svoju prvu nekretninu, rekao je Li.

Lakše do berze

Li je takođe najavio mere koje imaju za cilj da povećaju konkurentnost Hongkonga kao finansijskog centra, uključujući i olakšavanje nekim kompanijama da se uvrste na listing hongkonške berze.

Berza u Hongkongu će revidirati pravila listinga sledeće godine „kako bi olakšao prikupljanje sredstava za napredna tehnološka preduzeća koja tek treba da ispune zahteve koje berza traži“, rekao je on, a prenosi CNBC.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde