Prvi put u 11 godina: ECB podigla kamatne stope

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je da tri ključne kamatne stope podigne za pola procentnog poena. Ovo se dešava prvi put u 11 godina.

„Uvećavaju se tri kamatne stope od 27. jula 2022. godine. Kamatna  stopa na glavne operacije refinansiranja biće 0,50 odsto, na marginalne kreditne olakšice 0,75 odsto i na devizne olakšice 0,00 odsto“, navela je ECB, prenosi N1.

Na predstojećim sastancima saveta guvernera tema će biti dalja normalizacija kamatnih stopa.

Budući kurs referetne stope, kako se ističe, zavisiće od tekućih kretanja u cilju ostvarivanja inflacije od dva odsto u srednjem roku.

Na konferenciji za medije, održanoj nakon objave odluke o dizanju kamata, Kristin Lagard, šefica ECB, je rekla da u srednjem roku želi da vrati inflaciju na ciljanih dva odsto godišnje, zbog čega će se kamate još dizati, zavisno o toga kakvi će biti podaci i ostali pokazatelji s tržišta.

Osim toga, potvrdila je da je ECB izglasao donošenje takozvanog antifragmentacijskog instrumenta (TPI – Transmission Protection Instrument), koji će pomoći najzaduženijim članicama evrozone da se zaduže povoljnije nego na tržištu, prenosi Reuters.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde