Prvi put od 90-ih: Cene stanova brže rastu van velikih gradova

Cene stambenog prostora rastu brže van velikih gradova nego u njima prvi put od početka 90-ih godina 20. veka, zahvaljujući fleksibilnijim oblicima rada u pandemiji covida-19, pokazalo je istraživanje švajcarske banke UBS.

Prema tim podacima, sve više ljudi se seli u predgrađa i broj stanovnika urbanih centara više ne raste, prema čemu život u gradu nakon lockdowna više nije toliko privlačan, zaključili su u UBS-u.

Trend iseljavanja stanovnika u predgrađa beleži i Frankfurt, grad koji je na globalnoj listi velikih urbanih centara zauzeo prvo mesto s najvišim cenama stambenog prostora i “pregrejanim” tržištem nekretnina, navodi se u izveštaju.

Previsoke su i cene stambenog prostora u Parizu, Amsterdamu, Stokholmu i Cirihu, dok su nešto realnije u Madridu, Milanu i Varšavi.

Globalno gledano, Frankfurt, Hong Kong, Vankuver i Toronto mogli bi uskoro da zabeleže i korekciju cena, upozoravaju u UBS-u, pozivajući se na njihovo kretanje u periodu od sredine prošle do sredine ove godine.

Cene stambenih nekretnina u Frankfurtu su od 2016. porasle 10 odsto u realnom iznosu, a stanarine rastu gotovo tri odsto godišnje, zahvaljujući povoljnim kreditima, utvrdio je UBS.

Ulagači bi trebalo da budu oprezni kada ulažu u nekretnine u centrima kojima preti pucanje balona na tržištu nekretnina, upozorio je UBS-ov analitičar Maksimilan Kunkl, prenose agencije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde