Prvi put od 1979. Bundesbanka ne isplaćuje dobit

Nemačka centralna banka objavila je da prvi put od 1979. godine neće isplatiti dobit vladi zbog viših rezervacija za rizike u pandemijskoj krizi i viših troškova kamata.

Krizne mere monetarne politike u krizi „primetno“ su uticale na bilans, navodi Bundesbank u saopštenju koje prenosi Seebiz.

U prethodnoj godini banka je isplatila 5,9 milijardi evra dobiti. Isplaćuje je redovno od uvođenja evra 1999. godine, a najviša je bila u 2001. godini, kada je premašila 11,2 milijarde evra.

Bundesbank je u pandemijskoj godini bio prisiljen da poveća rezervacije za rizike za 2,4 milijarde evra, na 18,8 milijardi evra.

„Viši nivo rezervacija za rizike glavni je razlog zašto Bundesbank objavljuje uravnoteženi godišnji rezultat za 2020. godinu i ne distribuira dobit prvi put od 1979. godine“, rekao je guverner Jens Vajdman na konferenciji za novinare.

Rezervacije će dodatno porasti u ovoj godini, „ponajpre zato što se rizična situacija verovatno neće znatnije promeniti“, dodao je Vajdman.

Rezultat u 2020. pritisnuli su i veći troškovi kamata, zbog povoljnih kamatnih stopa kojima osigurava finansiranje za komercijalne zajmodavce i kreditiranje. Ipak kamatni prihodi centralne banke su smanjeni.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde