Prvi Indijac u najekskluzivnijem klubu bogataša

Mukeš Ambani, najbogatiji čovek Azije, pridružio se desetorici svojih „kolega“ u najekskluzivnijem svetskom klubu bogataša sa bogatstvom od najmanje 100 milijardi dolara.

Predsednik indijske kompanije Reliance Industries Ltd. ušao je u retku grupu od 11 muškaraca dok su deonice njegovog konglomerata krajem prošle nedelje porasle na rekordne nivoe.

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, on sada vredi 100,6 milijardi dolara, nakon što se njegovo bogatstvo ove godine povećalo za 23,8 milijardi dolara, prenosi Investitor.me.

Na listi se nalaze  Ilon Mask (222.1 mlrd dolara), Džef Bezos (190.8), Bernar Arno (155.6), Bil Gejts (127.9), Lari Pejdž (124.5), Mark Zakerberg (123), Sergej Brin (120.1), Lari Elison (108.3), Stiv Balmer (105.7), Voren Bafet (103.4), Mukeš Ambani (100.6).

Otkad je 2005. godine nasledio kompanije za preradu nafte i petrohemiju od svog pokojnog oca, Ambani (64) nastoji da grupu pretvori u giganta za maloprodaju, tehnologiju i e-trgovinu.

Njegova telekomunikaciona kompanija, koja je s uslugama započela 2016, sada je dominantan provajder na indijskom tržištu. Njegovi maloprodajni i tehnološki poduhvati su prošle godine prihodovali oko 27 milijardi dolara, prodavši udele ulagačima među kojima su i Facebook, Google, KKR i Silver Lake.

Ambani je u junu objavio i značajne planove na polju zelene energije, s planiranim ulaganjem od oko 10 milijardi dolara u naredne tri godine. A prošlog meseca, mogul je rekao da će njegova kompanija “agresivno” nastaviti proizvodnju jeftinijeg zelenog vodonika. Plan je u skladu s ambicijama premijera Narendre Modija da Indiju pretvori u globalno proizvodno središte za čistije gorivo, i okviru borbe protiv klimatskih promena i smanjenja uvoza energije trećeg najvećeg svetskog potrošača nafte.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde