Prvi čovek RBA banke: Raiffeisen planira širenje poslovanja u Srbiji

 “U uslovima jake konkurencije samo najveći tržišni igrači, u smislu ukupnog kreditnog portfolija i ukupne aktive, biće u stanju da ostvare zadovoljavajuće rezultate koje od njih očekuju njihovi akcionari. Zbog toga definitivno mislim da će se proces ukrupnjavanja nastaviti, kako u Srbiji, tako i u regionu”, rekao je o stanju na bankarskom tržištu za novi broj “Sveta bankarstva i investicija” Petar Jovanović, predsednik Izvršnog odbora RBA banke.

RBA banka je nastala pripajanjem Credit Agricole Raiffeisen grupaciji, a završetak ovog procesa planiran je za maj 2023. godine.

Planiramo širenje

Na pitanje da li Raiffeisen banka razmatra kupovinu još nekih banaka u Srbiji, Jovanović je odgovorio da se planira širenje poslovanja u Srbiji.

Planiramo i u buduće da aktivno pratimo i analiziramo proces konsolidacije. Ukoliko se ukaže prilika za dodatni neorganski rast kroz kupovinu neke druge banke ili portfolia kreditnih proizvoda, ta mogućnost će sigurno biti razmatrana kao jedna od mogućih strateških opcija.”

Na pitanje kako inflacija utiče na poslovanje banaka, Jovanović kaže da bankarski sektor deli sudbinu privrede i ostalih sektora u domenu rasta operativnih troškova poslovanja.

“Kao posledicu inflacije imamo zaoštravanje monetarnih politika koji se prvenstveno ogleda kroz rast kamatnih stopa. Banke koje imaju potrebe za zaduživanjem na tržištu, imaju i veće troškove tog istog zaduživanja. Takođe, banke u uslovima inflatornih pritisaka i rasta kamatnih stopa imaju i veće troškove kamata po depozitima svojih klijenata. Sa druge strane banke imaju definitivno i veće prihode po osnovu kamata po novim kreditima i po već odobrenim ukoliko je u pitanju portfolio sa promenljivom kamatnom stopom, što je većinski slučaj na našem tržištu. Međutim, taj prihod po pravilu je praćen i većim rezervisanjima po rizičnim plasmanima jer rast kamatnih stopa stvara pritisak na određene kategorije stanovništva i privrede u smislu njihovog otplatnog kapaciteta uzetih kredita”, kaže Jovanović i dodaje da banke, uprkos nekim pozitivnim efektima koji se prvenstveno ogledaju kroz rast kamatnih stopa u inflatornom okruženju, ipak više preferiraju stabilnost cena u projektovanom okviru i predvidivost poslovanja “jer su stabilnost i razvoj privrede i standard građana dugoročno najbitniji kako za bankarski sektor, tako i za ekonomiju zemlje u celini”.

Banke koje su “korak ispred”

On kaže da je prilagodljivost definitivno uslov opstanka. “Uveli smo tokom borbe protiv pandemije nove pojmove: fleksibilnost, rezilijentnost… Svi oni zapravo znače prilagođavanje na izmenjene okolnosti.

Ono što je velika razlika u odnosu na 2008. godinu je da ovaj krizni period banke dočekuju mnogo spremnije sa dosta kvalitetnijim bilansima i ojačanim kapitalnim pozicijama koje će omogućiti adekvatno apsorbovanje efekata negativnog ekonomskog ciklusa i moguće recesije u toku sledeće godine.”

“Takođe, mislim da su one banke koje su „korak ispred“ u digitalizaciji svojih proizvoda, procesa i usluga, imale veći manevarski prostor u domenu optimizacije poslovanja”, kaže prvi čovek RBA banke za „Svet bankarstva i investicija“.

21 godinu uz Raiffeisen banku

Petar Jovanović je već 21 godinu profesionalno vezan za Raiffaisen banku. Sa pozicije zamenika predsednika Izvršnog odbora pomenute banke postao je predsednik Izvršnog odbora Credit Agricole, odnosno RBA banke. Za taj svoj put i ciljeve koje je sebi dao na novom zadatku Jovanović kaže:   

“Kroz svoju karijeru uvek sam bio optimističan i ambiciozan, bez obzira koje sam ciljeve imao ispred sebe. Zdrava doza opreza je uvek dobrodošla, ali ne vidim neuspeh u tome ako se nekada ambiciozan cilj i ne postigne, ako sam siguran da sam dao sve od sebe da isti ispunim.”

Ceo intervju u novom broju „Sveta bankarstva i investicija“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde