Prvi bankrot Rusije od 1998. stiže za 30 dana?

Rusija je povećala fond za „crne dane“ svoje sankcijama pogođene ekonomije za 3,4 milijarde dolara prihoda od nafte i gasa od početka rata u Ukrajini.

Uprkos tome, bliži se prvom slučaju neplaćanja dugova još od 1998. godine, piše Financial Times, a prenosi B92.

Zvanična Moskva objavila je da će preusmeriti dodatnih 273,4 milijarde rublji (3,4 milijarde dolara) u svoj fond za „crne dane“, od čega 271,6 milijardi rublji potiče od prihoda iz prodaje gasa i nafte dobijenih u prvom kvartalu ove godine, prenosi FT.

Dodatni novac će se koristiti, između ostalog, za „uvođenje mera čiji je cilj očuvanje ekonomske stabilnosti u kontekstu međunarodnih sankcija“, navode iz ruske vlade.

Ruska privreda će se verovatno smanjiti ove godine za 10 procenata, prema prognozama analitičara FT-a.

Uprkos tome, dodaje se, prihodi od izvoza sirovina i stroga kontrola kapitala pomogla su zvaničnoj moskvi da stabilizuje valutu i spreči finansijski kolaps iako je suočena sa žestokim sankcijama zemalja Zapada i njihovih saveznika.

Međutim, globalna rejting kuća Standard & Poor’s (S&P) snizila je rejting Rusije na status „selektivni bankrot“ ovog vikenda nakon što je zvanična Moskva objavila da će plaćanje poslednje tranše duga po inostranim obveznicama izvesti u rubljama, iako su one denominovane u dolarima.

Rusija je ispunjavala svoje obaveze po dolarskim obveznicama od početka invazije, nasuprot očekivanjima mnogih investitora koji su očekivali da sankcije i kontrola kapitala odvuku Rusiju u prvi bankrot još od 1998. godine.

Ali protekle nedelje, Rusija je trebalo da isplati 84 miliona dolara kupone i 552 miliona dolara za obveznice dospele na naplatu, za koje je ponudila plaćanje u rubljama umesto u dolarima nakon što su američke vlasti zabranile bankama SAD da sprovedu takvo plaćanje.

Zvanična Moskva sada ima 30 dana grejs perioda da investitorima isporuči novac pre nego što bude proglašen bankrot, što će se teško ostvariti.

„Trenutno ne očekujemo da će investitori biti u mogućnosti da konvertuju ta plaćanja u rubljama u dolarski ekvivalent u originalnim iznosima, ili da će vlada konvertovati ta plaćanja u roku od 30 dana“, naveo je S&P u saopštenju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde