Prva zemlja u svetu gde je bitcoin zvanična valuta

Prkoseći upozorenjima velikih ekonomija i finansijskih regulatora ali i neslaganju većine stanovništva te centralnoameričke države, Salvador je postao prva zemlja u svetu u kojoj se bitcoin koristi kao zvanična valuta što bi, smatraju analitičari, moglo da utiče na položaj kriptovaluta u globalnom finansijskom sistemu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Salvador je od danas, prva zemlja koja je usvojila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, s planovima za korišćenje vulkanske geotermalne energije za napajanje „rudarenja“ digitalne valute, piše londonski Times.

Bitcoin, uz američki dolar, koji je u Salvadoru usvojen 2001. i koji će se i dalje koristiti kao „referentna valuta“, postaje zvanična valuta najmanje države Centralne Amerike i prema zakonu mora da se prihvati kao plaćanje kada se ponudi, osim ako dobavljači ili primaoci nemaju tehnologiju za obavljanje transakcija.

Vlada je formirala fond od 150 miliona dolara u Razvojnoj banci Salvadora koji će se koristi za pretvaranje bitcoina u američku valutu. Međutim, dodaje Times, 70 odsto stanovništva ne koristi banke. Takođe, za korištenje bitcoina neophodan je pristup internetu a samo 45 odsto zemlje je umreženo.

Salvadorski predsednik Najib Bukele obećao je izgradnju infrastrukture koja će ruralnom stanovništvu omogućiti povezivanje s internetom.

Pokušao je takođe da reši zabrinutost za sredinu zbog energetski intenzivnog bitkoin rudarenja kada kompjuteri troše velike količine energije, sugerišući da bi obilna proizvodnja geotermalne energije u Salvadoru, čiji je potencijal uglavnom neiskorišten, mogla igrati ulogu u pokrivanju energetskog duga.

Većina stanovnika Salvadora ne slaže se s vladinom odlukom da usvoji bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, a mnogi ne znaju kako da koriste digitalnu valutu i nepoverljivi su prema tom projektu, pokazalo je istraživanje Centralnoameričkog univerziteta, piše Reuters.

Najmanje 67,9 odsto od 1.281 ispitane osobe izjavilo je da se ne slaže ili da se jako protivi korišćenju bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja, dok je nešto više od 32 odsto ispitanika kazalo da se slaže s tim na određenom nivou.

Istraživanje je takođe pokazalo da većina ispitanika misli da će glavni korisnici upotrebe bitcoina biti bogati, strani ulagači, vlada i poslovni čelnici.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde