Prošle godine više građevinskih dozvola nego 2019.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da je 2020. godine podneto 116.737 zahteva za građevinsku dozvolu, osam odsto više nego 2019, a do februara ove godine rešeno je 98 odsto zahteva, i to 86 odsto sa pozitivnim ishodom.

Prema podacima NALED-a, na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola za 2020. godinu našli su se Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor, Kragujevac i Šabac.

Među opštinama sa brojem zahteva većim od republičkog proseka, najviše pozicije pripale su Sopotu, Novom Bečeju i Surčinu, dok su opštine sa brojem zahteva ispod republičkog proseka najefikasnije bile Svrljig, Beočin i Lajkovac.

„Premda je kriza izazvana pandemijom finansijski ozbiljno ugrozila brojne sektore, gradnja u Srbiji nije zaustavljena“, ocenjeno je u godišnjem izveštaju Saveza za imovinu i investicije NALED-a.

Predsednik Saveta i direktor „MK grupe“ Jovan Purar rekao je da je za izdavanje građevinske dozvole 2019. godine bilo neophodno devet dana, dok je 2020. ista procedura skraćena na sedam radnih dana, ali da zabrinjava to što 15 odsto gradova i 12 odsto opština i dalje kasni u obradi svih tipova dozvola.

„Kada je reč o brzini izdavanja dozvola za gradnju, primetno je da prosečni rokovi neznatno prevazilaze rokove propisane zakonom, ali isto tako ohrabruje činjenica da se prosečan rok rešavanja zahteva smanjio kod svih tipova dozvola u odnosu na 2019. godinu“, kazao je Purar.

Kašnjenja su najveća kod izdavanja upotrebne dozvole, koje gradovi izdaju u proseku za 11 dana, a opštine za sedam iako je zakonski rok pet dana, navedeno je u saopštenju.

Isti rok važi za građevinske dozvole, ali ih gradovi u proseku izdaju za osam dana. Inače, svaki deseti zahtev koji podnesu građani i investitori nije ispravan i zahteva doradu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde