Prosečna plata u Crnoj Gori preko 700 evra

Prosečna zarada (bruto) u februaru ove godine u Crnoj Gori iznosila je 875 evra, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 706 evra, pokazuju podaci Monstat-a, koje objavljuje Investitor.me.

“Prosečna (neto) zarada u februaru 2022. godine u odnosu na januar 2022. godine zabeležila je rast od 2,9%, dok je prosečna (neto) zarada u februaru 2022. godine u odnosu na isti mesec prethodne godine zabeležila rast od 33,5%”, navodi Monstat.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u februaru 2022. godini u odnosu na januar 2022. godine, kako navodi u Monstatu, zabeležile rast od 1,5% proizilazi da su realne zarade za isti period zabelježile rast od 1,4%.

EBRD spustio prognozu rasta na 3,7%

Istovremeno, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da je spustila prognozu rasta crnogorske ekonomije na 3,7%, što je cela dva procentna boda niže u odnosu na novembarske prognoze ove institucije.

Naredne godine se očekuje rast od četiri odsto.

U izveštaju se navodi da ekonomije na Zapadnom Balkanu imaju samo ograničenu izloženost Rusiji ili Ukrajini u smislu direktne ekonomske veze kao što su trgovina, investicije, doznake i drugi prilivi.

“Međutim, Crna Gora ima određenu izloženost preko turizma. Ukrajina je bila drugi najveći izvor turista prošle godine, iako je ovo verovatno privremeni efekat usled pandemije, odnosno lakši pristup Crnoj Gori nego drugim tržištima prošle godine”, naveli su iz EBRD-a.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde