Projekat Jadar i rudnik Rio Tinta pod znakom pitanja?

Kompanija Rio Tinto trenutno je u procesu otkupa zemljišta na površini od 251 hektara. Do sada su otkupili 60 hektara, a planirano je da se odseli 52 domaćinsrtva, od čega je njih 20 već napustilo svoje domove.

Srđan Knežević iz kompanije Rio Sava Exploration, koji je deo korporacije Rio Tinto i koji upravlja projektom Jadar, kaže za Newsmax Adria da je kompanija svesna da je otkup zemljišta osetljiva tema. 

„Manjem broju ljudi koji su izrazili želju da ostanu pristupamo, razgovaramo sa njima, sve u cilju pronalaska najboljeg mogućeg rešenja za njih, ali i projekat Jadar“, kaže Knežević i dodaje:

„Istraživanja i dalje traju , krajem godine ćemo znati odluku investicionog odbora Rio Tinta da li će ulagati u ovaj projekat, odnosno da li će odobriti 1,5 milijardi dolara koliko je potrebno.“

Na pitanje novinarke da li to znači da je pod znakom pitanja i samo otvaranje rudnika, on je rekao:

„Da, apsolutno da.“

Kompanija Rio Sava Exploration najavila je početkom marta da bi izgradnja podzemnog rudnika za eksploataciju jadarita, iz koga se dobija litijum za proizvođu baterija za električne automobile, trebalo da počne naredne godine i da traje do 2026.

Kako je rečeno na predstavljanju projekta, planiran rad rudnika će biti 50-tak godina.

Predstavnici kompanije rekli su i da je do sada u projekat Jadar uloženo 250 miliona dolara, da je za ovu godinu opredeljeno još 200 miliona dolara,a u naredne četiri godine 1,5 milijardi dolara.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je nedavno da država neće napraviti nijedan korak u realizaciji projekta Jadar bez poštovanja procedura zaštite životne sredine, „ma koliko ovaj projekat bio značajan“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde