Profesorka Prinstona dala studentima 5 dolara i zadatak: Zaradi što više

Pre nekoliko godina na čuvenom Prinston biznis fakultetu profesorka Siling je organizovala vežbe o kojima se priča i danas. Tema je bila zarada, ’Zaradi što više’.

Podelila je studente u 14 grupa. Svakoj je dala kovertu sa pet dolara uz zadatak da taj novac ulože i zarade što više za šta su dobili dva sata. Studenti su dobili i pet dana da naprave plan ulaganja dobijenog početnog kapitala kao i tri minuta da ostatku studijske grupe predstave svoj plan.

Zadatak ’Zaradi što više’

Studenti su bili ohrabreni i usmereni da koriste sve raspoložive resurse, svu kreativnost i poznate alate. Nakon što je konačno čula prezentacije svih ideja studenata, komentar profesorke Siling bio je da su iznad njenih očekivanja i da izdvaja jednu grupu koja je zapavo došla do suštine kada su pitanju biznis, zarada i vrednost kapitala.

Očekivano je da će svakome pasti na pamet da pet dolara uloži u kladioničarski tiket ili u lutriju, da nešto kupi jeftino i preproda“, prokomentarisala je profesorka.

Jedna grupa je posetila brendiranu prodavnicu u dan rasprodaje i kupljene stvari prodala po nekoliko puta većoj ceni.

Druga grupa je ispred studentskog kampa organizovala proveru i dopumpavanje guma na biciklima, motorima i automobilima.

Treća je za pet dolara kupila rezervacije nekoliko stolova u elitnim restoranima i preprodala ih za više novca.

Šta je uradila grupa koju profesorka Siling hvali i danas predstavlja kao primer razumevanja osnovnog i prvog principa poslovanja?

Najbolji su razumeli

Grupa koja je za svaku pohvalu zapravo je iskoristila svoj najvredniji kapital. Kako bi uvećala pet dolara nije se suštinski bavila ni zaradom niti kako da utroši ponuđenih dva sata. Došli su do zaključka da najvrednije što imaju su tri minuta prezentacije“, napisala je profesorka Siling.

Pohvaljeni studenti su svoja tri minuta prodali jednoj lokalnoj firmi za 650 dolara kako bi došli i predstavili svoje poslovanje u nadi da će zaposliti nekog od studenata.

Po rečima profesorke, suština je uvek se vratiti na prvi princip, osnovni, onaj koji se neće promeniti. Najbolji primer je Bezosovo objašnjenje ovakvog pristupa i uspeha Amazona:

U našem poslu koji se tiče prodaje na malo, znamo da kupac želi:

  • Niske cene
  • Brzu isporuku
  • Veliki izbor

Nemoguće je da zamislite da će se ovakvi uslovi promeniti i u narednih deset godina. Nemoguće je, ako ste u prodaji, da će vaš kupac tražiti skuplji proizvod. Teško da će doći dan da će moj kupac reći: Džef, volim Amazon, ali bih voleo da cene budu malo više. Ili: Džef, volim Amazon, ali bih voleo da isporučujete malo sporije.

Nemoguće“, na dvadesetogodišnjici osnivanja Amazona rekao je Džef Bezos.

Čime god da se bavite, usredsredite se na ono što se ne menja i što se neće promeniti. Ne treba da vas brinu promene i inovacije se traže, razume se. Po savetu iskusnijih i uspešnih biznismena, redovno se pitajte:

Šta je to što se neće promeniti u narednih deset godina?

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde