Prodaja nekretnina u metaverzumima će dostići vrednost od milijardu dolara

Prodaja nekretnina u metaverzumima prošle godine dostigla je vrednost od pola milijarde dolara a ove godine bi mogla biti duplirana, što ne bi bilo toliko čudno da su ovi objekti izgrađeni od cementa, blokova i drugih građevinskih materijala umesto sabiranjem jedinica i nula.

Naime, metaverzumi su zapravo svetovi nastali spajanjem novih tehnologija poput virtuelne i proširene stvarnosti i realnog sveta. Iza likova u ovim digitalnim svetovima kriju se pravi ljudi koji sebe predstavljaju, odnosno vode živote u njiima onako kako žele. Očekuje se da će u budućnosti, kada se metaverzumi omasove, moći i da rade u njima ali i da se bave raznovrsnim društvenim aktivnostima. I sve to bez napuštanja fotelje, piše CNBC a prenose Biznis & Finansije.

Ovi virtuelni svetovi već su počeli da se prepliću sa stvarnim, bar kada je u pitanju ekonomija. U njima se može kupiti mnogo toga, počev od odeće za avatare pa sve do digitalnih nekretnina. Njih ne kupuju samo tehnološki zaluđenici već i ozbiljni investitori. O tome najbolje svedoči podatak da ni revizorsko-konsultantska kuća PwC nije odolela ovom trendu pa je kupila imanje u Sandbox-u, virtuelnom gejming svetu. I nije jedina.

Prodaja nekretnina

Stambeni i drugi objekti prodati prošle godine u četiri najveća metaverzuma koštali su 501 milion dolara, kažu iz MetaMetric Solutions, kompanije koja prati cene digitalnih nekretina.

U januaru ove godine njihova vrednost je bila 85 miliona dolara, a ako se kupovina digitalne imovine nastavi ovim tempom oni očekuju da će u 2022. vrednost prodatih nekretina preći jednu milijardu dolara.

Čekajući Zakerberga

Iz ove kompanije podsećaju da metaverzumi postoje već neko vreme ali je prošlogodišnjem rastu interesovanja za njih doprinio ulazak vlasnika bivšeg Facebook-a a današnje kompanije Meta na ovo tržište. Mark Zakerberg je krajem oktobra najavio da će se fokusirati na izgradnju velikog i detaljnog metaverzuma, što je podstaklo novi nalet investicija u ove platforme.

Dok ne sazri Metin metaverzum, “kajmak će sakupljati” oni koji su ranije kročili na ovo tržište. To su Sandbox, za sada najveća platforma ove vrste, koja uveliko prodaje digitalne posede svim zainteresovanima, među kojima ima i kompanija koje ih kupuju, sređuju i preprodaju dalje. Ona drži 62 odsto zemljišta od ukupne površine zemljišta koja poseduju četiri metaverzuma. Drugim rečima, ima 166.464 parcela veličine 96×96 metara, koje prodaje u iterima u vrednosti od 12.700 dolara.

Slede je metaverzumi Decentraland, Cryptovoxels i Somnium, sa znatno manje zemljišta.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde