Prihvaćene laži o liderstvu: Šta je surova istina?

To što čitate u knjigama koje se bave dobrim liderstvom, nije istina.

Priče i priče o tome kako dobar lider ima i ’dobar karakter’, integritet, kako je saosećajan i častan, lažne su. Ovo je teška i surova istina.

Dobrog i efikasnog lidera pre svega određuje jedna stvar – volja i spremnost drugih da ga prate. Dobar lider mora da ima osobine koje inspirišu ljude da ga slede.

Hitler je najbolji primer za ovo o čemu pričam. Uzmite samo u obzir njegovu lidersku moć i uporedite je sa njegovim karakterom. Nije baš bio dobar čovek, ali je bio izuzetno sposoban da pokrene ljude da ga prate“, piše Džo Karuzo, autor The Power of Losing Control, veoma zanimljive studije koja podseća šta je u životu promenljivo, a šta nije.

Istina da su samo dve stvari bitne

Kad je već postavio dobrog lidera u kontekst ’vođe’ koji ne mora obavezno da ima i socijalno prihvatljive osobine, Karuzo navodi dve suštinski bitne crte koje ovakav lider treba da ima.

Prvo, mora da zna šta hoće. ’Mora da ima viziju’, kako to kaže Karuzo. Tu svoju viziju mora da predstavlja drugima tako da ih inspiriše i pokrene da ga podrže. Njegovi sledbenici tako možda moraju da promene i svoj stav i ponašanje kako bi viziju lidera pretvorili u stvarnost.

I drugo, dobar lider treba da oformi grupu i formira ekipu sastavljenu od pojedinaca koji će učestvovati u procesu realizacije onoga što lider hoće. „Primetićete da nisam pomenuo reč ’tim’. ’Timski rad je precenjen koncept dobrog liderstva“, tvrdi Karuzo.

Verovali ili ne, ali članovi grupe koja će lidera voditi do realizacije njegove vizije, ne moraju da se dobro slažu ili da dobro sarađuju i rade zajedno. Naravno da je odlično ako lider zna da napravi tim, ali to nije od suštinske važnosti“, napisao je Karuzo.

Po Karuzu, surova je istina da se dobro liderstvo ne tiče preterano ličnosti i karakternih crta. Ono čega se tiče na prvom mestu je znanje kako zapravo funkcionišu odnosi među ljudima i to ona ’animalna’ strana. Dobar lider zna šta pokreće ljude.

Savet koji ćete upamtiti

Zato, ako se nađete na poziciji lidera, daću vam savet:

Prvenstveno se usredsredite na pomenute dve stvari (na ono šta hoćete i na okupljanje grupe) ako želite da budete efikasni. Zatim, učinite nam svima uslugu i budite lider sa integritetom i sa dobrim mislima“, preporučuje vam Džo Karuzo jedan od svetski cenjenijih poslovnih savetnika.

https://novi.bonitet.com/iz-iskustva-najmocnije-zene-medija-i-zabave-kako-biti-sef/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde