Prevaranti peru novac tražeći „mazge“ na Instagramu

„Da li ste ikada u jednom trenutku u rukama imali 2,000 funti?“

Ovo je oglas koji je stigao do jedne Britanke kako bi je „nagovorio“ da postane „mula“ ili „mazga“ (mediji to zovu „money mule“) za kriminalce. Obraćali su joj se na Instagramu i Snapchatu kako bi je naveli da im dozvole da koriste njen bankovni račun i transferovali novac na druge račune.

„Na kraju sam jednostavno pristala“, kaže ova 17-godišnjakinja.

Kako piše BBC, kriminalci koriste pandemiju i finansijske probleme mladih ljudi, da bi ih unajmili da nesvesno peru novac.

Više od četiri u 10 slučajeva „mazgi“ uključuju žrtve starosti od 21 do 30 godina, a broj je porastao prošle godine, saopštila je britanska služba za sprečavanje prevara Cifas.

Banke kažu da kriminalci postavljali lažne oglase za posao na društvenim mrežama, ciljajući „generaciju Covid“ koja se bori da nađe neki posao, što je deo šireg trenda prevaranata koji iskorišćavaju krizu.

Kriminalci prebacuju novac preko računa kako bi bankama izgledao manje sumnjivo. „Mazge“ dobijaju svoj deo novca zbog omogućavanja korišćenja njihovog računa, a kako navode u ovoj službi često ni ne postavljaju pitanja o izvoru novca. Onima koji žele da se povuku iz „operacije“, kriminalci prete nasiljem.

Onim „mazgama“ koje uhvate, preti zatvor, ali i poteškoće u budućnosti, kao što su  zatvaranje bankovnog računa i težeg dobijanja kredita, na primer, ugovora za mobilni telefon.

Cifas navodi da seu prošloj godini zabeležio porast ovakvih slučajeva za 5 odsto, a ukupno je bilo 17.157 ovakvih situacija, piše BBC.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde