Prepoznajte zaposlenog koji je ’otrovan’ da ne biste trpeli veliku štetu

Velika je razlika između ’teškog’ i ’otrovnog’ kolege ili zaposlenog“, napisali su u svom naučnom radu profesori Majkl Hausman i Dilan Majnor (Harvard Business School).

’Teški’ su nepristojni, lenji, neuredni i uglavnom kasne. Neprijatni su, ukratko.

’Otrovni’ su štetočine. Donose štetu i poslu i kolegama.

Ovako su dvojica profesora istakli razliku između dva problematična ’tabora’ među zaposlenima. I jedan i drugi su neizbežni u poslovnoj realnosti. Toliko neizbežni da pomenuti profesori navode podatak da je od 20 zaposlenih bar jedan ’otrovan’.

Kada se definiše šta je to ’otrovan’ zaposleni i ukaže koliko štete može da donese celom poslu, zaključak je da i taj jedan napravi veliki problem. (Nažalost, u praksi ih je više, kažu Hausman i Majnor.)

Ko je to ’otrovan’ i kako da ga prepoznate?

Da bi olakšali menadžerima i poslodavcima, Hausman i Majnor su u radu ’Otrovni radnici’ izneli tri početna i sigurna znaka da je osoba na poslu ta, ’otrovna’.

Prvi.

Ne obaziru se mnogo na kolege, njihova interesovanja, potrebe ili stvari koje imaju u vlasništvu. Ono što se njih tiče su oni sami.

Drugi.

Precenjuju svoje sposobnosti. Ako već na samom početku sebe predstavljaju veštijim i srtučnijim nego što realno jesu, velike su šanse da će se vremenom na poslu pokazati kao ’otrovni’.

Treći.

’Otrovni’ uvek isitiču da 100% poštuju pravila, a zapravo to ne rade. Hausman i Majnor navode zanimljiv podatak iz istraživanja – ako zaposleni tvrdi da apsolutno sledi sva postavljena pravila, 25% su šanse da ih uopšte ne poštuje. Za sebe tvrde da su nepogrešivi sledbenici pravilnika samo da bi se obezbedili od gubitka posla.

Zamka na koju mnogi padaju

Ako su ’otrovni’ članovi ekipe opasni u svakom smislu, kako navode profesori, kako to da su i dalje u timovima, prolaze?

Posebno bismo istakli zaključak da su ’otrovni’ zaposleni mnogo produktivniji od proseka, tačnije brži su“, napisali su Hausman i Majnor. Ali, ako posmatrate konačan uspeh u poslu, oni jesu brži, ali kvalitet njihovog rada nije obavezno bolji od kvaliteta ostatka ekipe.

Na duže staze, budite sigurni da ’otrovni’ zaposleni neće doprineti uspehu i dobrim rezultatima poslovanja cele kompanije iako su produktivniji“, upozoravaju profesori. Zašto?

Najmanje štetno što ćete dobiti od ’otrovnog’ dela ekipe je neuklapanje u ostatak tima, doprinos lošoj atmosferi ili gubljenje vremena na potragu za novim zaposlenim koji će ga zameniti.

A, ono opasno je što zbog ovakvih ’toksičnih’ možete imato problem sa zakonom, mogu da falsifikuju dokumenta i potpise. Skloni su i seksualnom uznemiravanju, mogu da prave skupe zakonske greške ili da prete kolegama    .

Profesori Hausman i Majnor na ovo poslednje još i dodaju:

Dakle, da li ste spremni da rizikujete? Ipak se trudite da izbegnete ’otrovne’ zaposlene. Tako ćete izbeći i gubitak silnog vremena i energije da ispravljate posledice njihovog prisustva. I, na kraju ćete tada imati više koristi nego ako zaposlite superzvezdu“, zaključuju i savetuju na kraju profesori ugledne biznis škole.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde