Preminuo ‘indijski Bafet’: Ko je bio Rakeš Džundžunvala?

Najpoznatiji indijski berzanski investitor Rakeš Džundžunvala, poznat i kao ‘indijski Voren Bafet’, umro je u nedelju, javile su svetske agencije.

Takozvani ‘self-made’ milijarder čije je bogatstvo raslo sa rastom ekonomije Indije, umro je u 62.godini, samo nedelju dana od pokretanja njegove “low-budget’ avio-kompanije Akasa Air.

Iza njega ostaje supruga i troje dece, ali i udeli u više od 30 indijskih kompanija.

Prestaću  da radim onog dana kada umrem

Kako navodi CNBC, voleo je da govori „trend je tvoj prijatelj“ ili „jedino pravilo koje imam je da nema pravila“, a podseća i na njegovu izjavu za Reuters pre desetak godina:

„Sve što znam je trgovanje i ulaganje. Ne želim da radim ništa drugo u životu. Prestaću to da radim onog dana kada umrem.“

U ponedeljak je za CNBC-TV18 rekao da indijska ekonomija, treća po veličini u Aziji, „ulazi u zlatno doba“, izrazivši nadu da su „moji sugrađani Indijci optimisti kao i ja“.

Džundžhunvala je bio veliki javni pristalica premijera Narendre Modija, njegove komunikacijske veštine pomogle su mnogim malim investitorima da razumeju tržište akcija, a njegov uvid u ekonomiju i kompanije učinio ga je slavnim TV licem.       

Kako je počeo?

Obučen za ovlašćenog računovođu, Džundžunvala je počeo da se bavi akcijama kao tinejdžer i nastavio da upravlja firmom za trgovinu akcijama, RARE Enterprises.

Svoj prvi veliki profit ostvario je kupovinom 5.000 deonica Tata Tea pozajmljenim novcem, uveren da su tržišta potcenila potencijal kompanije. Utrostručio je svoj novac u roku od nekoliko meseci.

Usledile su bolje, veće investicije, a one su uključivale članice Tata grupe, kao što su Tata Motors, proizvođača satova Titan, Tata Communications i Indian Hotels, koja vodi hotele brenda Taj.

Prema Forbes-u, njegova neto vrednost iznosila je oko 6 milijardi dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde