Predsednik Svetske banke: Svet treba da se pripremi na buduće katastrofe

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas rekao je u intervjuu za Guardian da ograničeni kapaciteti programa vakcinacije predstavljaju najveću pretnju ambicioznom cilju da svih 7 milijardi ljudi širom sveta dobije zaštitu od Covida-19 u roku od godinu dana.

Malpas kaže da su sistemi isporuke u siromašnim zemljama i činjenica da je toliko vakcina odlazilo u bogate zemlje važniji faktor nego sam novac, kada je uspeh tog programa u vidu.  

On napominje da je potrebno da se sve zemlje imunizuju i da bi globalna zajednica „već trebalo da se priprema za sledeću krizu“.

Jedan cilj koji svet treba da ima je da se pripremi za buduće katastrofe, druge pandemije za koje će biti potrebni sistemi vakcina, kao i proizvodni i distributivni kapaciteti. Ne očekujem da je ovo jedina kriza globalnih razmera,» rekao je Malpas i dodao da je mora uložiti u  one stvari koje će se isplatiti tokom sledeće decenije i narednih 50 godina.

Prošle nedelje G7 je odobrio dodatnih 7,5 milijardi dolara za plaćanje doza vakcina za zemlje u razvoju, a Malpass je rekao da će Svetska banka, koja daje kredite zemljama u razvoju, imati programe koji će se izvoditi u 12 zemalja do kraja marta.

Malpas je govorio i o dugovima koje imaju zemlje u svetu, pa je rekao da postoji potreba za ubrzavanjem napretka u ublažavanju duga kako bi siromašne zemlje imale više finansijske moći za borbu protiv pandemije.

„Moramo proširiti definiciju održivog duga i zasnivati je na sposobnosti pružanja osnovne zdravstvene zaštite, obrazovanja i ulaganja u klimu. Resursi bi trebali ići na stvari koje se grade za budućnost. Ako preveliki udeo ide poveriocima, to podriva održivost “, rekao je on za Guardian, pozivajući javne i privatne poverioce da se prijave za globalnu inicijativu za smanjenje duga.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde