Predsednik Bundesbanke: Kamatom gasiti usijanu inflaciju

Predsednik Bundesbanke Joahim Nagel je ocenio da monetarne vlasti moraju kamatom da gase usijanu inflaciju, pa i po cenu privrednog rasta.

„Kamata mora naviše, da inflaciju potisne na dva odsto,“ rekao je Nagel.

Inflacije je već mesecima daleko znatno iznad ovog cilja postavljenog od strane Evropske centralne banke (ECB).

Što duže inflacija bude van kontrole, to će centralne banke teže stabilizovati cene. „To povećava rizik snažne inflacija na srednji rok,“ upozorio je Nagel otvarajući jedan simpozijum Bundesbanke.

„Zato nastavljam da radim na tome, da se u ECB ne opustimo prerano, da normalizujemo monetarne uslove, čak i ako naše mere uspore privredni rast“, rekao je Nagel.

Predsednik Bundesbanke je i član Saveta guvernera ECB, koja vodi monetarnu politiku evrozone. „Kada monetarna politika zakaže, ukupni ekonomski troškovi budu znatno veći.“

Dramatično poskupljenje energenata i hrane veće mesecima podgreva inflaciju. Oktobarske potrošačke cene u evrozoni bile su za 10,7 veće nego 12 meseci ranije, a u Nemačkoj na 10,4 odsto.

„Inflacije u Nemačkoj može ostati snažna i dogodine. Očekujem godišnji prosek iznad 7 odsto,“ dodao je Nagel. „U svakom slučaju, stopa inflacije u Nemačkoj još dugo može da bude iznad ciljane.“

ECB je godinama inflaciju u evrozoni držala na ispod dva odsto godišnje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde