Poštanska štedionica kupila Komercijalnu banku a.d. Banjaluka

Banka Poštanska štedionica A.D. Beograd i Komercijalna banka AD Beograd potpisali su ugovor o kupoprodaji Komercijalne banke a.d. Banjaluka.

Kupoprodajna transakcija trebalo bi da bude finalizovana na Banjalučkoj berzi po dobijanju saglasnosti regulatornih tela: Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Narodne banke Srbije i Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije.

Nakon toga Banka Poštanska štedionica steći će 100 odsto učešća u Komercijalnoj banci a.d. Banjaluka, o čemu će klijenti biti blagovremeno obavešteni.

Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica istakao je da je u narednom periodu osnovni strateški cilj Banke ostvarivanje dugoročno održive profitabilnosti uz poboljšanje već stabilne tržišne pozicije na srpskom bankarskom tržištu. Banka je u prethodnom, petogodišnjem periodu najpre stabilizovala poslovanje, a od 2019. godine krenula u intenzivan rast i razvoj čime su stvoreni ekonomski i finansijski preduslovi da ove godine napravi iskorak time što će započeti poslovanje i na susednim tržištima u formi akvizicija.

„Nakon preuzimanja Komercijalne banke Beograd od strane NLB d.d, u Republici Srpskoj ne postoji nijedna banka sa većinskim kapitalom iz Republike Srbije. Strateško pozicioniranje Banke Poštanska štedionica, kao najveće domaće banke sa 100 odsto državnim vlasništvom i jasno artikulisanim državnim interesom, komparativna je prednost na tamošnjem tržištu. Tradicionalno poverenje klijenata iz Republike Srpske u kompanije i institucije Republike Srbije tu prednost mogu samo da ojačaju, posebno u segmentu poslovanja sa stanovništvom u kom je Banka Poštanska štedionica lider na srpskom tržištu“, rekao je Bojan Kekić, dodajući da će Banka Poštanska štedionica na najbolji mogući način izaći u susret klijentima koji posluju i u Republici Srbiji i u Republici Srpskoj, dodatno imajući u vidu da je Republika Srbija i najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde