Poslovna navika od koje Apple ni danas ne odustaje

Prošlo je nešto više od decenije od kako je odlučeno da će Tim Kuk sesti na čelnu stolicu velikog Apple-a. Preciznije, tu odluku je doneo Stiv Džobs kada je 2011. postavio Kuka za svog naslednika.

Bila je to velika odluka od velikog čoveka na vrhu velike kompanije i još veće očekivanje od jednog vrhunski obučenog menadžera i ’klikeraša’ kakav je Kuk.

Kuku baklja

Odlaskom Stiva Džobsa, kreativnog mozga Apple ekipe, kompaniji je bez sumnje i odlaganja trebala adekvatna zamena. Sve cifre su govorile da je posao na dobrom putu i da se tim istim putem mora dalje. Kuk je u ruke dobio Džobsovu baklju.

Kada je Kuk postavljen na čelo, Apple je vredeo oko 340 milijardi dolara, a danas se ceni 2,4 biliona. Kako svedoci tvrde, Džobs jeste bio izuzetan preduzetnik i kreativac kome je teško bilo naći zamenu, ali Kuk se pokazao kao vrhunski operativac sa neverovatnim sposobnostima da organizuje i pojednostavi lanac nabavke i da izvuče ogroman profit iz svakog uređaja koji Apple iznese na tržište.

Dvojica ključnih ljudi gigantskog Apple-a jesu različiti, pre svega kao menadžeri i vođe, ali jedna navika ih povezuje i ostala je i danas kao tradicija od koje se ne odustaje.

Poslovna navika

U intervjuu za Fortune magazin 2015. Kuk je otkrio šta je to što je preuzeo od Džobsa i što danas praktikuje. Svakog ponedeljka u 9 ujutru sastaje se sa najvišim rukovodiocima Apple-a.

Još uvek se radi na način kako je to Džobs postavio“, nedavno je rekao Kuk na Code konferenciji.

Ovako je običaj jutarnjeg sastanka ponedeljkom opisao Džobs tri godine pre napuštanja vodeće pozicije:

Ono što radimo svakog ponedeljka je pregled celokupnog posla. Prolazimo kroz prodaju prethodne sedmice. Prolazimo kroz prodaju svakog pojedinog proizvoda u razvoju, analiziramo sve proizvode sa kojima ima problema kao i one za kojima je veća potražnja. Praktično, 80% su iste teme svakog ponedeljka, ali moramo kroz sve to da prođemo da bismo svi bili na ’istoj strani.“

Isti sastanci se i dalje održavaju ponedeljkom u 9 ujutru. Njih sada vodi Kuk i od ove prakse ne odustaje. I dalje izjavljuje da je Apple Džobsova kompanija i tako treba i da ostane. Insistirao je na tome da sve glavešine moraju da budu upoznate sa svim delovima posla i to jedna od ključnih odlika Appla-a.

Džobsov savet za kraj

Kuk je često izjavljivao da se retko kome u životu pruži prilika da uči od nekoga kao što je Džobs. Jedna od stvari koju im je svima u Apple-u ostavio u amanet je preporuka:

Nikada se ne pitajte šta bih ja učinio kada treba da donesete neku odluku. Samo uradite ono što je ispravno.“

Za Kuka i ljude oko njega to ’ispravno’ ili ’prava stvar’ je ulaganje u tim tako da svi budu na istoj strani, igrači istog tima koji će pomoći da svaka odluka bude ta, ’prava stvar’.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde