Poslovna ikona Japana: Žena o kojoj se malo zna

Za Japanku Jošiko Šinoharu kažu da je jedna i neponovljiva.

Javnosti i poslovnom svetu poznata je kao milijarderka koja u nasleđe nije dobila ni novac ni obrazovanje. Sve što je ponela u život je iskustvo odrastanja sa samohranom majkom i japansku tradiciju koja nimalo nije blagonaklona prema ženama i njihovim poslovima.

Ako se uzme u obzir i da je rođena između dva svetska rata i da je sazrevala u posleratnom poraženom Japanu, izgledi da napravi imperiju i zaposli tri hiljade žena, bili su ravni SF scenariju.

Japan i njegova ženska ikona

Danas Jošiko Šinohara ima 88 godina i prilično je poslovno aktivna. Zvanično je u penziji pet godina, i njeno bogatstvo se procenjuje na 4,5 milijardi dolara. Na tome je radila od 1973. kada je osnovala firmu Temp Holding kojoj je osnovna delatnost bila da posreduje u zapošljavanju na privremenim poslovima.

Ovakva ideja je za tadašnji Japan bila jeres iz više razloga:

  • Šinohara je imala nameru da zapošljava prvenstveno žene
  • Njena ideja da Japankama ponudi još neki posao osim posluživanja čaja i služenja muževima, bila je direktan i neoprostiv udarac na tradiciju
  • Japancima je nezamislivo ’povremeno’ zaposlenje. ’Stalno’ zaposlenje je jedino zamislivo, pa makar ih bilo i više (što je uobičajeno za poslovnu kulturu kakva je japanska)
  • Rano se udala, sa 20 godina, što je bilo sasvim u redu po japanskim standardima, ali razvod za koji se ubrzo odlučila, bio je neprihvatljiv. Pakuje kofere i odlazi u Evropu, zatim u Australiju i radi kao sekretarica. Ukratko, ponašanje Jošiko Šinohare bilo je neprihvatljivo sa svim atributima za izopštenje.

Žena(e) sveta

Ono što me je posebno impresioniralo dok sam putovala svetom i radila, bile su zaposlene žene. Radile su rame uz rame sa muškarcima i menjale poslove. Sve mi je to otvorilo oči i želela sam da i Japankama pružim takve poslovne mogućnosti“, rekla je u intervjuu za Bloomberg pre 15 godina.

Povratak u Japan joj je bila jedina želja, ali i hrabrost jer je znala da će je osnivanje firme, zapošljavanje žena i uopšte razvijanje ideje povremenog zaposlenja popeti na stub srama. Spremala se na linč. Nije problem bio ’samo’ u kulturi i tradiciji dugoj koliko i nacija postoji, već su usledili pozivi iz Ministarstva za rad.

Za Harvard Business je pričala o problemima sa zakonom koje je morala da rešava pošto je počela da posluje. „Nije mi bilo jasno zašto je bilo nezakonito povremeno zapošljavati ljude, a za tim je bilo potrebe? Pitala sam se kako li je to biti u zatvoru i odsluživati kaznu u četiri zida? Pitala sam se kolike li su zatvorske samice? Imaju li toalet ili prozor?

Nije osuđivana na robiju, ali je zato borba sa vlastima trajala godinama. Morala je da dočeka da se promeni zakon kako bi poslovala punim kapacitetom.

Nezaustavljive sa muškarcima

Firma Temp Holding je bila stabilna od osnivanja i tokom osamdesetih. Šinohara je vodila poslove zajedno sa zaposlenima uz prateće borbe sa vlastima i okruženjem.

U jednom od intervjua pričala je o svojim zaposlenima. Sve su bile žene i krajem osamdesetih Šinohara je predložila da zaposle i nekog muškarca. Ne samo da im je trebao muški kadar, već se polako i poslovna klima u Japanu menjala i jenjavao je ekstremizam. „Pitala sam ih da zaposlimo nekog muškog, na šta su jednoglasno odgovorile: ’Šta će nam ti stvorovi? Ali, trebali su nam jer je porasla i potreba za zapošljavanjem muškaraca koji će obavljati povremene poslove. Ovo je bila prekretnica u mom poslu. Tada je posao postao nezaustavljiv“

Devedesete su Japanu donele dodatne promene i ekonomsku stagnaciju. Da bi prebrodile krize i spasavale se, kompanije su počele da menjaju odnos prema zaposlenima. Otvorila se potreba za povremeno zaposlenima kao mera štednje.

Japan i bogate žene

Kao podstrek svakome ko je uveliko na poslovnom bojištu, još jedno podsećanje zašto je jedna dama, Jošiko Šinohara ušla je u poslovne legende Japana:

  • Počela od nule iz svoje dnevne sobe
  • Zato jer se suprotstavljala tvrdoj japanskoj tradiciji
  • Zato što nije odustala od borbe sa ’zakonskim vetrenjačama’ Japana
  • Zato što ipak nije feministkinja iako je su je mnogi osuđivali
  • Zato jer je u Japanu jedina milijarderka koja je poreklom Japanka. Ostale dame su poreklom iz Kine i Hongkonga

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde