Poslodavci nezadovoljni kvalitetom kandidata koji konkurišu za posao

U istraživanju „Oceni put do posla“ koje sprovodi sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud, kompanije koje su učestvovale u istraživanju izjasnile su se da su mahom nezadovoljne brojem kandidata koji konkurišu, ali i da je kvalitet kandidata manji od očekivanog.

Istraživanje je sprovedeno tokom maja i juna 2022. godine u kom je učestvovalo 317 kompanija.

Neki od najčešćih problema sa kojima se kompanije susreću su broj prijavljenih kandidata, manjak iskustva i nerealni standardi koji kandidati imaju o sebi. U tom smislu, postavljeno je pitanje o zadovoljstvu sa odzivom na konkurs, gde su se kompanije izjasnile da su mahom nezadovoljne brojem kandidata koji konkurišu. Preko 60% njih smatra da se na oglase javlja izuzetno mali broj kandidata, dok svega 36% je zadovoljan brojem konkurisanja.

Manji kvalitet kandidata

Kada je u pitanju kvalitet prijava, polovina kompanija ocenjuje da je kvalitet manji od očekivanog, a samo 15% je zadovoljno. Na ovo nezadovoljstvo takođe utiče i stepen kompetentnosti samih kandidata. Istraživanje pokazuje da je skoro polovina prijava manje kompetentna nego što je sam oglas zahtevao, dok samo 13% kandidata ispunjava zahteve koje je poslodavac naveo u konkursu za posao.

Iako je očekivano da se kandidati koji su konkurisali na oglas odazovu pozivu na intervju, situacija na tržištu po podacima iz istraživanja pokazuje malo drugačiju sliku, navodi se u saopštenju. Skoro polovina ispitanih poslodavaca navodi da se na razgovoru za posao pojavljuju svi pozvani kandidati, dok sa  druge strane čak trećina ističe da se pozvani kandidati ne pojavljuju na zakazani intervju. Ako su u nemogućnosti da se pojave na razgovoru za posao, poslodavci navode da kandidati retko javljaju da su sprečeni, ali četvrtina uglavnom javi sa željom da pomeri zakazani termin.

Najveći problem u IT sektoru

Što se tiče pozicija koje su najproblematičnije u smislu zapošljavanja i fluktuacije, poslodavci naglašavaju da se problem najviše uviđa u IT sektoru (naročito kad su u pitanju seniorske pozicije), potom trgovina/prodaja, proizvodnja, ali zato i niže kvalifikovane pozicije poput raznih zanata koje su svakako u deficitu na našem tržištu.

Na pitanje o isticanju uslova rada, poput visine zarade u oglasu za posao, čak 77% poslodavaca navodi da taj podatak ne objavljuje u tekstu oglasa. Sa druge strane, samo njih 4% planira da visinu plate komunicira u budućnosti kako bi time privukli kvalitetniji i kompetentniji kadar.

Na osnovu iznetih podataka uviđamo da postoji veliko nezadovoljstvo poslodavaca izborom i brojem kandidata koji se nalaze na tržištu rada, zaključuje Infostud.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde